Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 21:15

Χώρος για "παιδικό επισκεπτήριο" εγκαινιάστηκε στις φυλακές Πάτρας

Γράφτηκε από την
Χώρος για "παιδικό επισκεπτήριο" εγκαινιάστηκε στις φυλακές Πάτρας

Το «παιδικό επισκεπτήριο» των φυλακών του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας εγκαινίασαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.

 

Το «παιδικό επισκεπτήριο» είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσομοιάζει με παιδικό δωμάτιο, αφού υπάρχουν μεταξύ άλλων παιχνίδια, ζωγραφιές και κατασκευές. Εκεί οι κρατούμενοι-γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους και να περνούν χρόνο μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μέσα στο «παιδικό επισκεπτήριο» θα βρίσκεται ο πατέρας-κρατούμενος μαζί το παιδί του, καθώς και ένα συγγενικό πρόσωπο που θα το συνοδεύει. Μέσα στον χώρο δεν θα υπάρχει φύλακας, ενώ η παρακολούθηση θα γίνεται με κάμερες. Παράλληλα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα μπορούν μέσα από ειδικού τύπου παράθυρα να επιβλέπουν τον χώρο και να παρέμβουν εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η διαμόρφωση του χώρου έγινε έπειτα από συνεργασία του τεχνικού προσωπικού των φυλακών και των κρατουμένων, ενώ η επίπλωσή του και η τοποθέτηση των παιχνιδιών έγιναν έπειτα από δωρεές.

Σε δηλώσεις που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως από πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνησή έβαλε ως στόχο ότι οι φυλακές δεν μπορεί να είναι απωθετήριο ανθρώπων περιθωριοποιημένων από ζωή, που περιμένουν να τιμωρηθούν σε αυτό τον χώρο. Όπως πρόσθεσε, «οι φυλακές πρέπει να είναι ανοικτές στην κοινωνία, ώστε όταν οι άνθρωποι αυτοί βγουν στην κοινωνία να έχουν τα εφόδια και να μην έχουν χάσει το νήμα της συνέχειας της ζωής και των κανόνων μιας ευνοούμενης κοινωνίας». Όσον αφορά τον χώρο του «παιδικού επισκεπτηρίου», η Σία Αναγνωστοπούλου τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και σημείωσε: «Τα παιδιά δεν χάνουν την επαφή με τους γονείς τους και οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά σε μια σχέση που πρέπει να είναι ανάμεσα σε γονείς και παιδιά».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, δήλωσε ότι «με τέτοιες ευκαιρίες πετάμε την ταμπέλα της φυλακής, ως κλειστή φυλακή, διότι θέλουμε καταστήματα και χώρους κράτησης που να είναι ανοικτοί στην κοινωνία και ανοικτοί σε συνεργασίες, ώστε να μην εκπέμπουν φόβο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης περιγράφεται σε τρεις λέξεις: ασφάλεια, ανθρωπισμός και παραίνεση, τονίζοντας ότι «ένα "παιδικό επισκεπτήριο" υπηρετεί τους παραπάνω στόχους».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο διευθυντής των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Αντώνης Ζήκος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών Ευριπίδης Νικολάου και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.

Μετά το τέλος των εγκαινίων, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ευτύχης Φυτράκης επισκέφθηκαν την αυτόνομη εκπαιδευτική δομή του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που θα λειτουργήσει στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Το νέο αυτό σχολείο θα είναι αυτόνομο και θα στεγάζεται σε νέους χώρους.

Όπως δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, «έχουμε την αυτονόμηση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, που ήταν ένα πάγιο αίτημα και φέτος καταφέραμε να υλοποιηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργούσε στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου παράρτημα του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας της Πάτρας και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες 37 κρατούμενοι ολοκλήρωσαν τα μαθήματά τους και απέκτησαν τίτλο σπουδών, ισότιμο με αυτόν του γυμνασίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER