Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 20:25

Χωρίς έγκριση της Γ.Σ. της πολυκατοικίας η τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο

Γράφτηκε από την
Χωρίς έγκριση της Γ.Σ. της πολυκατοικίας η τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο

Η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική - ανεξαρτήτως καυσίμου - θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας, αναφέρει η ΕΠΑ Αττικής σε ενημερωτική ανακοίνωση για το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4447/2016).

Όπως σημειώνει η ΕΠΑ Αττικής, η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου, γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ΕΠΑ υπενθυμίζει ακόμη το πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 12.300 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ η περίοδος για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και την 31η Μαρτίου 2017. Επίσης, ισχύει έκπτωση 100% για τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου για όλες τις κατηγορίες πελατών.

Εγκύκλιο ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Εγκύκλιο που θα διευκρινίζει το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπενθυμίζεται, προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Οι απόψεις που διατυπώνονται επ´ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή). Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER