Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 20:21

Κ. Γαβρόγλου: "Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα"

Γράφτηκε από την
Κ. Γαβρόγλου: "Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα"

«Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό για τη φρίκη μπορούμε να νιώθουμε. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται να νιώθουμε είναι η αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα παρόμοιο να συμβεί ξανά. Ποτέ». Αυτό υπογραμμίζει στο μήνυμά του προς τους μαθητές, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο υπουργός προσθέτει ότι το χρέος της κοινωνίας είναι διπλό: «η μία όψη του είναι να θυμόμαστε, να μην ξεχάσουμε. Να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής» τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη όψη είναι «να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί». «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε κάτι τέτοιο είναι να κατανοήσουμε το τι είχε συμβεί τότε» επισημαίνει «να σκύψουμε πάνω από τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες. Να αφουγκραστούμε τον πόνο και την απελπισία των ανθρώπων - να νιώσουμε το βάρος της. Να αναμετρηθούμε με την πορεία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Να σκεφτούμε δηλαδή πόσες πολιτικές και πρακτικές ανέχθηκαν οι άνθρωποι και απέναντι σε πόσες άλλες αδιαφόρησαν, επειδή δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τη φρίκη στην οποία θα οδηγούσαν».

Καταλήγοντας, ο κ. Γαβρόγλου προτρέπει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή ημέρα «ως αφορμή για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά τις βασικές παραδοχές κάθε δημοκρατικής κοινωνίας: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν θεμελιώδη και απαραβίαστα δικαιώματα που απορρέουν ακριβώς από την ιδιότητά τους ότι είναι άνθρωποι».

«Όλες και όλοι να γίνουμε ακόμη πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό και να πιστέψουμε βαθειά μέσα μας, κανείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογίζεται λιγότερο άνθρωπος από τους υπόλοιπους. Αν αυτές οι παραδοχές γίνουν κτήμα μας, τότε θα έχουμε καταφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα απέναντι στο φασισμό και θα έχουμε προασπίσει με τον καλύτερο τρόπο τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό», καταλήγει στο μήνυμά του ο υπουργός.

Αναλυτικά, το μήνυμα του κ. Γαβρόγλου έχει ως εξής:

«Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ο συμβολισμός της ημέρας είναι προφανής: είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός απελευθέρωσε το 'Αουσβιτς, το κατεξοχήν στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για στιγμή αποκαλυπτική - στιγμή που η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με το απόλυτο κακό, με ένα έγκλημα που της πήρε πολύ καιρό να συλάβει σε όλες τις διαστάσεις του.

Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν 6.000.000 Εβραίοι με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Όμοια άντρες, γυναίκες και παιδιά. Στόχος ήταν η «Τελική Λύση». Στόχος ήταν να αφανιστούν από προσώπου γης. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό για την φρίκη μπορούμε να νιώθουμε. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται να νιώθουμε είναι η αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα παρόμοιο να συμβεί ξανά. Ποτέ.

Γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή ημέρα μνήμης. Το χρέος απέναντι σε μια τέτοια μέρα είναι διπλό. Η μία όψη του είναι να θυμόμαστε, να μην ξεχάσουμε. Να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής. Σε αυτό αφανίστηκαν οι εβραϊκές κοινότητες της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και Εβραίοι συμπολίτες μας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά 65.000 συμπολίτες μας βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Πολίτες των οποίων τη γενοκτονία οργάνωσε και πραγματοποίησε το Γ' Ράιχ με μεθοδικότητα και συστηματικότητα, προσβλέποντας να τους εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε μόνο εξαιτίας όσων συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, αλλά και εξαιτίας αυτών που το ανέχθηκαν, που στάθηκαν αδιάφοροι απέναντί του και στα μικρά εγκλήματα που το συνέθεσαν. Και κυρίως έχουμε χρέος να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα, και ο ναζισμός, δεν είναι κάτι ξένο από την ιστορία μας, αλλά σάρκα από τη σάρκα του πολιτισμού της Ευρώπης - ότι είναι η σκοτεινή όψη του πολιτισμού μας. Και ότι συνεπώς δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς από παρόμοιους κινδύνους. Στο σημείο αυτό ερχόμαστε στη δεύτερη όψη του χρέους μας απέναντι στην ημέρα. Να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε κάτι τέτοιο είναι να κατανοήσουμε το τι είχε συμβεί τότε. Να σκύψουμε πάνω από τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες. Να αφουγκραστούμε τον πόνο και την απελπισία των ανθρώπων - να νιώσουμε το βάρος της. Να αναμετρηθούμε με την πορεία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Να σκεφτούμε δηλαδή πόσες πολιτικές και πρακτικές ανέχθηκαν οι άνθρωποι και απέναντι σε πόσες άλλες αδιαφόρησαν, επειδή δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τη φρίκη στην οποία θα οδηγούσαν. Να αναστοχαστούμε με

ειλικρίνεια και υπευθυνότητα πάνω σε δύσκολες πλευρές της ιστορίας μας - τον αντισημιτισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Το ρατσισμό που εκδηλώνεται στις μέρες μας. Αλλά κυρίως, να εξασκηθούμε στην άσκηση των δημοκρατικών μας αντανακλαστικών, στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο πριν ακόμη αυτός γιγαντωθεί και στην αποφασιστικότητά μας να υπερασπιζόμαστε με θάρρος και αποφασιστικότητα τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδανικά.

Σε μια εποχή που η ρητορική μίσους και ο φόβος απέναντι στη διαφορετικότητα μοιάζει να εξαπλώνεται στην κοινωνία μας, ας χρησιμοποιήσουμε τη σημερινή μέρα ως αφορμή για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά τις βασικές παραδοχές κάθε δημοκρατικής κοινωνίας: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν θεμελιώδη και απαραβίαστα δικαιώματα που απορρέουν ακριβώς από την ιδιότητά τους ότι είναι άνθρωποι. Όλες και όλοι να γίνουμε ακόμη πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό και να πιστέψουμε βαθιά μέσα μας, κανείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογίζεται λιγότερο άνθρωπος από τους υπόλοιπους. Αν αυτές οι παραδοχές γίνουν κτήμα μας, τότε θα έχουμε καταφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα απέναντι στο φασισμό και θα έχουμε προασπίσει με τον καλύτερο τρόπο τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό».

Αποκαλυπτήρια πλακέτας για Έλληνες μαθητές, εβραϊκής καταγωγής, θύματα των Ναζί

Τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, «Ανδρέας Κάλβος», στο Θησείο.

Στο συγκεκριμένο χώρο, λειτουργούσε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 δημοτικό σχολείο, αρχικά ως 16ο και στη συνέχεια ως 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο οποίο φοιτούσαν Έλληνες μαθητές εβραϊκού θρησκεύματος.

Στα χρόνια της Κατοχής, με διαταγή των ναζιστικών στρατευμάτων το δημοτικό σχολείο έκλεισε. Οι μαθητές και οι γονείς τους συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κεντρικής Ευρώπης.

Στην τιμητική ταμπέλα αναγράφεται: «Στη μνήμη των μαθητών του Ισραηλίτικου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, διαδοχικά 16ο και 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όμορο των οποίων είναι το παρόν 72ο Δημοτικό Σχολείο Ανδρέας Κάλβος, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, στον οποίο και οφείλεται η ιδέα της ανάρτησης της πλακέτας, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών, Μίνος Μωυσή και ο πρόεδρος ΔΣ Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας.

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο μας είναι να μπαίνουμε στη θέση ενός άλλου παιδιού που έχει προβλήματα», είπε ο υπουργός Παιδείας, λαμβάνοντας το λόγο. «Ας κάνουμε μία προσπάθεια να μπούμε στη θέση του Αβραάμ, της Εσθήρ και της Ροζίνας, ώστε να δούμε πώς ήταν την ημέρα που ήρθαν κάποιοι και τους ανακοίνωσαν ότι την επομένη δεν θα πάνε σχολείο. Τους πήραν μακριά επειδή ήταν, σύμφωνα με τις απόψεις τους διαφορετικοί, βρώμικοι, παράσιτα στην κοινωνία. Αυτή η ιδεολογία που εκπροσωπούσαν ο φασισμός κατέστρεψε αυτά τα παιδιά και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Φανταστείτε, σκοτώθηκαν τόσοι, όσοι είναι οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου.

«Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μπούμε στη θέση αυτών που υπέφεραν, ώστε να καταλάβουμε τη σημαίνει κάτι που ευτυχώς εμείς δεν ζούμε. Σήμερα δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο κάποιος και να μας απαγορεύσει να έρθουμε στο σχολείο, επειδή είμαστε διαφορετικοί. Δεν τον έχουμε επειδή κάποιοι πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Και όταν τους σκεφτόμαστε πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη. Επειδή μας έδωσαν τόσα πολλά, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα εδώ και να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη της δημοκρατίας» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER