Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 15:20

Οι πρόσφυγες-μετανάστες με αναπηρία στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Μπαλάφα-Ιω. Βαρδακαστάνη

Γράφτηκε από την
Οι πρόσφυγες-μετανάστες με αναπηρία στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Μπαλάφα-Ιω. Βαρδακαστάνη

Τα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες-μετανάστες με αναπηρία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο προέδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλήνων πολιτών και προσφύγων-μεταναστών με αναπηρία, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερή θεσμική και επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΣΑμεΑ με το ελληνικό κράτος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, για τους πρόσφυγες, να γίνει άρση των αποκλεισμών στην εκπαίδευση και την κοινωνική φροντίδα, καθώς επίσης να εφαρμοστεί μία αξιόπιστη διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής, μέσα από την εκπαίδευση προσωπικού ή την τοποθέτηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας συμφώνησε στο θέμα της άρσης των αποκλεισμών και επισήμανε ότι η ίση μεταχείριση συνεπάγεται με δίκαιη μεταχείριση.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το θέμα του εντοπισμού και της καταγραφής είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα, ειδικότερα, εφόσον υπάρχει και το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο.

Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η συνεργασία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εντοπίζονται τα ευάλωτα άτομα και συγκεκριμένα τα άτομα με αναπηρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER