Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 14:03

Δολοφονία Αμερικανού: 'Τα επανειλημμένα χτυπήματα σε κεφάλι και σώμα οδήγησαν στον ακαριαίο θάνατό του'

Γράφτηκε από την

Αποκαλυπτικά για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ στον Λαγανά Ζακύνθου με αποτέλεσμα το θάνατο του 22χρονου Αμερικανού Bakari Jaward Henderson, είναι τα στοιχεία της δικογραφίας που αποκαλύπτει το News 24/7. Τι καταθέτει στις αρχές ο πρώτος άνθρωπος που εξέτασε το σώμα του νεαρού, αλλά και κατηγορούμενοι. 

 

Ένα καφέ πορτοφόλι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Αυτά είναι τα αντικείμενα που θα λάβει μαζί με τη σωρό του 22χρονου Αμερικανού, η οικογένειά του. Αυτά ήταν, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, τα μόνο αντικείμενα που είχε μαζί του ο νεαρός τουρίστας, ο οποίος βρισκόταν μόλις τρεις ημέρες στο Λαγανά Ζακύνθου πριν χάσει τη ζωή του από άγριο ξυλοδαρμό στη μέση του δρόμου.

Τα στοιχεία για το άγριο φονικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αποκαλύπτει σήμερα το News 24/7 είναι συγκλονιστικά, και δείχνουν πως ο νεαρός Bakari Jaward Henderson μέσα σε μισή ώρα βρέθηκε από το να πίνει ποτό σε ένα μπαρ στο έδαφος το κεντρικού δρόμου του Λαγανά αναίσθητος, χωρίς να ανασάνει και χτυπημένος βαριά στο κεφάλι.

Εννέα είναι συνολικά οι κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν στον ανακριτή με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, από κοινού και κατά συναυτουργία. Πρόκειται για ένα μπάρμαν, Έλληνα υπήκοο, έναν Βρετανό υπεύθυνο ασφαλείας του καταστήματος και επτά Σέρβους, όλοι τους τουρίστες. Επτά από αυτούς βρίσκονται ήδη στη φυλακή, αφού μετά τις απολογίες τους με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην αστυνομία από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το τραγικό συμβάν, έρχονται να επισφραγίσουν το βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου, με την επίθεση σε βάρος του 22χρονου.

"Εμφανέστατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εκδορές και αίματα"

Ανάμεσά τους και εκείνη του νοσηλευτή, ο οποίος κατέφθασε με ιδιωτικό ασθενοφόρο στο σημείο και μετέφερε τον αναίσθητο τουρίστα στο νοσοκομείο. Ο μάρτυρας περιέγραψε  στις αστυνομικές αρχές τί είδε όταν έφτασε στο σημείο: "Ειδοποιήθηκα ότι στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά, έξω από το μπαρ LUSH υπάρχει ένα άτομο πεσμένο το οποίο δεν αναπνέει. Άμεσα μεταβήκαμε με άλλον συνάδελφό μου στο σημείο. Εκεί υπήρχε στο δρόμο έναν νεαρό άτομο, έγχρωμο, αναίσθητο, δεν είχε αναπνοή και έφερε εμφανέστατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εκδορές και αίματα στο μισό δεξί μέρος του προσωπικού κρανίου του. Αφού είδα ότι δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, ήρθε το φορείο και τον πήραμε άμεσα στο νοσοκομείο. Μέσα στο ασθενοφόρο και κατά τη διαδρομή έγινε, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Περίπου ώρα 3:23 ειδοποίησα ότι μεταφέρουμε σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο και σε πέντε λεπτά είχαμε φτάσει. Στο υπόλοιπο σώμα του ατόμου δεν υπήρχαν κάποια εμφανή άλλα σημάδια, πλην αυτών που ανέφερα στο δεξί μέρος της κεφαλής".

Το διαβιβαστικό που συνέταξε η αστυνομία για την υπόθεση, αναφέρει αναλυτικά τον άγριο καβγά που προηγήθηκε εντός του μπαρ μεταξύ του θύματος και ενός άνδρα. Ο καβγάς κατά τον οποίο ο Αμερικανός χτύπησε τον άνδρα με μπουκάλι, τελείωσε με τον πρώτο να τρέπεται σε φυγή και περίπου 10 άτομα να τον κυνηγούν έξω από το κατάστημα.

"Aκαριαίοs o θάνατόs του"

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου ο Αμερικανός Bakari Jaward Henderson, ευρισκόμενος εντός του καταστήματος BARCODE διαπληκτίστηκε με έναν από τους δύο εμπλεκόμενους που αναζητούνται. Οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν και στο μεταξύ τους επεισόδιο ο Αμερικανός κατάφερε χτύπημα σε βάρος του αγνώστου αλλοδαπού υπηκόου με γυάλινο μπουκάλι που κρατούσε, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο προκαλώντας του αιμορραγία.

Συνέπεια του επεισοδίου ο Βρετανός κατηγορούμενος ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Αμερικανό και ένα τέταρτο αργότερα ο κατηγορούμενος από κοινού με τους υπόλοιπους κατεδίωξαν πεζή τον υπήκοο ΗΠΑ, ο οποίος και ετράπη σε φυγή. Λίγα μέτρα από το κατάστημα δύο εκ των κατηγορουμένων (σ.σ. ο Έλληνας και ο Σέρβος κατηγορούμενος), που τον κατεδίωκαν, ανέκοψαν την πορεία του, χτυπώντας τον με τα σώματά τους και πετώντας τον επάνω σε εκεί σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Ο αλλοδαπός υπήκοος ΗΠΑ συνέπεια των χτυπημάτων αυτών έπεσε στο οδόστρωμα και άπαντες οι ως άνω κατηγορούμενοι, καταφθάνοντας από πάνω του και ενώ το θύμα ήταν πεσμένο στο έδαφος ενεργώντας με προμελετημένο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση του κατάφεραν με γροθιές και λακτίσματα επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του".

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής στη σωρό του 22χρονου, που διεξήγαγε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας, "δείχνουν" ως αιτία θανάτου "κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δια θλώντος οργάνου προκληθείσες -μηχανικής ενεργητικής πλήξεως- ανθρωποκτονία".

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, οι αρχές προχώρησαν σε αναλυτική και διεξοδική αναπαραγωγή των βιντεοληπτικών υλικών καρέ καρέ και, όπως αναφέρεται, κατέστη δυνατόν να αποτυπωθούν ευκρινώς τα σωματικά χαρακτηριστικά και η ενδυμασία του κάθε κατηγορούμενου. Στη συνέχεια, κατέσχεσαν τα ρούχα που φορούσαν κατηγορούμενοι το μοιραίο βράδυ. Όπως καταγράφεται, στα υφάσματα εντοπίστηκαν "καστανέρυθρες κηλίδες πιθανόν αίματος" και για το λόγο αυτό έχουν έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εξετάσεις DNA, προκειμένου να εντοπιστεί αν πρόκειται για γενετικό υλικό του θύματος και άλλων πιθανών προσώπων.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αναγνώρισαν τους εαυτούς τους στο βίντεο και όλοι τους αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδόθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μάλιστα, υπερασπιστές υποστηρίζουν ότι η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, από κοινού και κατά συναυτουργία δεν θα πρέπει να καταλογιστεί στο σύνολο των εμπλεκομένων αδιάκριτα.

"Η ηθική, κοινωνική και ποινική απαξία της υπόθεσης της δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο,  δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε τον νομικό πολιτισμό μας,  ούτε τα θεμελιώδη δικονομικά δικαιώματα. Η εμπλοκή τόσων πολλών προσώπων,  αυτόματα εγείρει την αξίωση για επακριβή προσδιορισμό, του χαρακτήρα της συμμετοχικής δράσης,  όπου αυτή υπήρχε,  ενός εκάστου των εμπλεκομένων,  αφού οφθαλμοφανέστατα με βάση το βίντεο που κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας, η απόδοση σε όλους της κατηγορίας «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία»,  δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά παραστατικά" αναφέρει στο News 24/7 ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Άγης Τάτσης, και προσθέτει: "Ελπίζουμε η ανακριτική διαδικασία, να αναδείξει και να φωτίσει όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης,  και το ρόλο όλων των εμπλεκομένων,  κρίνοντας συμπεριφορές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, του ατυχούς Αμερικανού, περιλαμβανομένου. Αναμένουμε δε οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των κατηγορουμένων, και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις με τις τοξικολογικές αναλύσεις που θα δώσουν απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων".

Τι είπαν στις αρχές οι κατηγορούμενοι

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν αποδέχθηκε πως χτύπησε στο κεφάλι τον 22χρονου Αμερικανό, ούτε βέβαια ότι είχε πρόθεση να τον σκοτώσει. Αντίθετα, υπήρξαν κατηγορούμενοι, όπως ένας εκ των Σέρβων υπηκόων, οι οποίοι επικαλούμενοι και το βίντεο, εξήγησαν ότι ουδέποτε βρέθηκαν κοντά στο θύμα, όταν βρισκόταν πεσμένο και αβοήθητο στο δάπεδο.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος περιέγραψε ως εξής τα όσα προηγήθηκαν: "Βρισκόμουν στην καφετέρια καθισμένος σε ένα τραπέζι και δίπλα μου ήταν ένα άλλο τραπέζι το οποίο πλησίασε ο Αμερικανός. Ένα άτομο Σέρβος από το τραπέζι χτύπησε με γροθιά τον Αμερικανό και εκείνος τον χτύπησε με ένα μπουκάλι στο κεφάλι και είχε τραύμα. Ένα κομμάτι από μπουκάλι χτύπησε συγγενή μου και -όπως φαίνεται από την κάμερα- έσπρωξα τον Αμερικανό με τα χέρια μου μέσα στο μαγαζί. Ο Αμερικανός ξεκίνησε να τρέχει έξω από το μαγαζί, κάποιος προσπάθησε να του πετάξει κάποια καρέκλα και εκείνος τους προκαλούσε να την πετάξουν. Τελικά κάποιος την πέταξε και άρχισε να τρέχει προς τα αριστερά το δρόμου. Ξεκίνησαν να τρέχουν όλοι έξω από το μαγαζί πίσω από τον Αμερικανό και έτρεξα κι εγώ, αλλά ήμουν πίσω από άλλον. Μόλις είδα ότι τον χτυπάνε γύρισα προς τα πίσω στο μαγαζί που βρισκόμουν,  για να δω πως ήταν ο συγγενής μου. Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου, ήρθα για διακοπές  με την αδελφή μου και το αγόρι της. Δεν ήρθε εδώ για να δημιουργήσω προβλήματα ούτε για να σκοτώσω άνθρωπο. Λυπάμαι που συνέβησαν όλα αυτά και πιστεύω, ότι δεν ευθύνομαι για το θάνατό του".

"Μέσα στην ταραχή μου τον κλώτσησα"

Βαρύτητα στον καβγά που προηγήθηκε του θανατηφόρου ξυλοδαρμού, έδωσαν και άλλοι κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας μπάρμαν του BARCODE, που έχει προφυλακιστεί. Καταθέτοντας προανακριτικά, αποδέχθηκε ότι κλώτσησε το θύμα, όμως μόνο από τη μέση του σώματός του και κάτω και ποτέ κοντά στο κεφάλι, όπου και έχουν εντοπιστεί τα θανατηφόρα χτυπήματα. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την οικογένεια του Αμερικανού, ενώ υπέβαλε αίτημα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εντοπιστεί και άλλο οπτικοακουστικό υλικό από το σημείο έτσι ώστε να βρεθεί μία καλύτερη λήψη.

Μία ημέρα μετά το θάνατο του νεαρού, ο μπάρμαν και μετέπειτα κατηγορούμενος, περιέγραψε στους αστυνομικούς τον καβγά που είχε προηγηθεί μέσα στο μαγαζί όπου εργαζόταν. Υποστήριξε πως "το θύμα προκάλεσε σοβαρό περιστατικό στο κατάστημα και ειδικότερα αρχικά με ένα μπουκάλι χτύπησε στο κεφάλι έναν Σέρβο θαμώνα το οποίο μάλιστα έσπασε κατά το χτύπημα. Επίσης, χτύπησε και μια ξανθιά κοπέλα η οποία είχε γεμίσει με αίματα". Χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή "πολύ βάναυση για το χώρο του καταστήματος, αλλά και για τους δύο θαμώνες και για εμένα" και αυτό τον έκανε να βγει από το μπαρ, "με σκοπό να σταματήσω το θύμα αλλά και να του ρίξω και δυο χαστούκια για τις πράξεις που είχε κάνει".

Ωστόσο, βγαίνοντας από το χώρο του μπαρ, διαπίστωσε πως ο Αμερικανός είχε πετάξει σκαμπό, καρέκλες και τασάκια, ενώ ακριβώς εκείνη τη στιγμή χειρονομούσε και προκαλούσε: "Προσπάθησα να τον πλησιάσω, ήρθαμε σε επαφή και ακολούθως πρέπει αν θυμάμαι καλά μέσα στην ταραχή μου να τον κλώτσησα κανά δυο φορές από τη μέση και κάτω και εν συνεχεία αποχώρησα". Ο κατηγορούμενος πάντως, αρκετές φορές είπε στους αστυνομικούς ότι σε καμία περίπτωση δεν του πέρασε από το μυαλό α σκοτώσει τον 22χρονου, αφού "ήθελα να τον χαστουκίσω για αυτά που προκάλεσε, τίποτα παραπάνω". Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι δεν τον χτύπησε καθόλου στο κεφάλι ούτε σε άλλο ευπαθές σημείο του σώματός του, διότι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να του προξενήσει κάποιο κακό πέρα από μια απλή σωματική βλάβη. Κατέληξε δε λέγοντας πως "με ανακούφιση είδα στο βίντεο ότι πραγματικά σε καμία περίπτωση ούτε τον γρονθοκόπησα στο κεφάλι αλλά ούτε και τον κλώτσησα στο κεφάλι, αλλά τα χτυπήματά μου είναι από τη μέση και κάτω και αυτό μου δίνει τεράστια ανακούφιση διότι από την πρώτη στιγμή ήμουν βέβαιος ότι δεν ήμουν εγώ αυτό που προκάλεσα το θάνατο του θύματος".

ΠΗΓΗ: news247.gr