Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 12:08

Δήμαρχος Κω: "Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά, το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι"

Γράφτηκε από την
Δήμαρχος Κω: "Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά, το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι"

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού - ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο - λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Με τον δήμαρχο Κω επικοινώνησαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Στο νησί έχει αρχίσει να γίνεται καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Μ.Σκορδίλης: Θα συνεχιστεί για μήνες η μετασεισμική ακολουθία στην Κω

H μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί στην Κω για αρκετούς μήνες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ. Σκορδίλης ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 15 μετασεισμοί, μετά τον κύριο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Κω.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τα σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών που είναι στη περιοχή, πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους. Απαιτείται ψυχραιμία από τους κατοίκους, ανέφερε.

Στην επαναλειτουργία του λιμανιού έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες

Στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων στην Κω καθώς ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες μεταβαίνουν το απόγευμα στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.

Ο κ. Δέδες είπε ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) καθώς λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι. Επίσης, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο.

Εν τω μεταξύ, στην Κω μετέβη και δεύτερο κλιμάκιο μηχανικών οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς μηχανικούς - συνολικά 35 - θα ξεκινήσουν τους ελέγχους.

Ο κ. Δέδες χαρακτήρισε την έκταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές στο νησί «δυσανάλογα χαμηλότερη σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού» επισημαίνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στη συντριπτική πλειονότητά τους όπως και οι περισσότερες τεχνικές υποδομές του νησιού».

«Υπάρχουν εντοπισμένα προβλήματα που αφορούν παλαιάς κατασκευής και κακής συντήρησης κτίρια, που δεν έχουν υποστεί όμως καταρρεύσεις. Η κατάρρευση είναι μία και προκάλεσε τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό των υπολοίπων» σημείωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών.

 

Είπε ακόμη πως ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, επισημαίνοντας πως «σίγουρα, οι χώροι συνάθροισης κοινού, όπως τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια, είναι πρώτης προτεραιότητας και θα ελεγχθούν πρώτα ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη και φερέγγυα εκτίμηση για την ικανότητα αυτών των κτιρίων να φιλοξενούν τους ανθρώπους που πρέπει να φιλοξενήσουν». Θα ελεγχθούν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δέδε, «οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις και όλες εκείνες οι κατηγορίες κτιρίων, για τα οποία θα μας διατυπωθούν αιτήσεις από τους πολίτες».

Προσωπική μαρτυρία στο Πρακτορείο 104,9 FM

«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους». Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.

«Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε.

Ενημέρωση από τη Fraport Greece για το αεροδρόμιο του νησιού

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Fraport Greece, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.

Οπως τονίζεται, η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές.

Επισημαίνεται ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση, ενώ οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά, προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων.

Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και tour operators, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.

Στο ΠΑΓΝΗ οι τέσσερεις τραυματίες από τον σεισμό στην Κω

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν, με μονάδες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το οποίο εφημερεύει, καθώς και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Συστάσεις προς τους πολίτες για την ασφάλειά τους από το Συντονιστικό ¨Οργανο Πολιτικής Προστασίας

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ στην Κω εξέδωσε ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες του νησιού για την ασφάλειά τους. «Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση. Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό συνιστά προς τους πολίτες:

   α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

   β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων

   γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση, πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες. 

Τέλος, όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

«Κάθε λεπτό που περνά δείχνει ότι το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε ότι η Κως άντεξε, τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Κω, συντονίζοντας τις προσπάθειες επούλωσης των πληγών που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση.

«Από εδώ και πέρα, κάθε λεπτό που περνά δείχνει ότι το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, «το δυσάρεστο είναι ότι είχαμε το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων (πρόκειται για 22χρονο Σουηδό και 30χρονο Τούρκο που είχαν έρθει για διακοπές στο νησί) και τον τραυματισμό πέντε άλλων επισκεπτών».

«Τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω και αναμένεται πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει ξανά λειτουργικό και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

 

Παράλληλα, σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, επισημαίνει ότι «απαιτείται η ψυχραιμία όλων και η αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η επέλαση του εγκέλαδου στην Κω». «Ήδη συνεργεία μηχανικών έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους για την καταλληλότητα των κτιρίων και για τον καθαρισμό των δρόμων», υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος.

Δεν υπάρχουν τραυματίες και ζημιές από τον σεισμό στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων της Κω

Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο.

Ωστόσο, κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.

Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού.

Όπως εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή τη στιγμή διαμένουν 810 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω.

Τέλος, πηγές της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να συνδράμει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλη βοήθεια, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι πρώτες εικόνες μετά τον φονικό σεισμό στην Κω

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νησί

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό (βουλευτή Δωδεκανήσου)και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, μεταβαίνει σήμερα στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, "ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των προβλημάτων και να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί".

Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό και του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο πλευρό της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και των κατοίκων της Κω

Τη θλίψη του για τους νεκρούς καθώς και τη συμπαράσταση και τη στήριξη του συνόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, για το σεισμό που έπληξε την Κω, τα ξημερώματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ότι η ΕΝΠΕ βρίσκεται στη διάθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των φορέων και των κατοίκων της Κω να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη και να παρέμβει όπου κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να παρέχει άμεσα και αποτελεσματικά κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους του νησιού και να προχωρήσει γρήγορα στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Συμπαρίσταται στην Κω η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Την αμέριστη συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης στη δοκιμαζόμενη από τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε τα ξημερώματα τη Κω, μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Κυρίτση.

Επίσης, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο των δύο ανθρώπων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Ο κ. Πατούλης κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά το δύσκολο έργο του Δήμου καθώς η κατάσταση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

«Συλλυπητήρια για τα θύματα, κουράγιο και καλή δύναμη στους κατοίκους της Κω. Η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter σχετικά με τον σεισμό στην Κω.

Συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού, εκφράζει ο γραμ. της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης

Θερμά συλλυπηρια στις οικογένειες των νεκρών από το σεισμό στην Κω, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζανης, και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

«Οι πρώτες πληροφορίες από την Κω δείχνουν ότι οι πληγές στο νησί είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν όχι εύκολες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αλλά την εγρήγορση όλων, αποφασιστική δράση, τα απαραίτητα κονδύλια και σχέδιο άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, πρώτα απ' όλα από κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό, για την αντιμετώπισή τους» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και καταλήγει: «Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες και το κράτος δεν πρέπει να επιδείξει ξανά τη συνήθη ανετοιμότητα και τα εύκολα παχιά λόγια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER