Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 08:58

Για 4η ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Νοτιοδυτικά το μεγάλο πύρινο μέτωπο

Γράφτηκε από την

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μαίνεται, για τέταρτη ημέρα, η μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα, ενώ το μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα, εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Αλληλεγγύη της Περιφέρειας Αττικής στα Κύθηρα

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα, στηρίζουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς εμπράκτως τα χειμαζόμενα από την καταστροφική πυρκαγιά Κύθηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η Περιφέρεια Αττικής εκτός, από τη μία μόνιμα παραχωρημένη υδροφόρα στο δήμο Κυθήρων, διέθεσε στην Πυροσβεστική, έπειτα από σχετικό αίτημα, μία ακόμη καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν στη διάθεση της Πυροσβεστικής για τυχόν νέα αιτήματά της για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Για 4η ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Νοτιοδυτικά το μεγάλο πύρινο μέτωπο

Παράλληλα, ανακοινώνεται πως ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης στέλνει στο νησί δύο οχήματα: Ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης και 4 άτομα προσωπικό καθώς και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Θάσο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο νησί της Θάσου, στην περιοχή Πλατάνι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 05:45 το πρωί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 18 ατόμων και 2 αεροσκάφη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ