Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 13:27

"Είμαστε συγκλονισμένοι", δηλώνει Ελληνίδα δικηγόρος από τη Βαρκελώνη

Γράφτηκε από την

"Ήταν μεγάλη νύχτα η χθεσινή, σήμερα είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι. Παραμένουμε μουδιασμένοι από την επίθεση των τρομοκρατών".

Με τα λόγια αυτά περιγράφει στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" τις στιγμές που διαδραματίστηκαν στη Βαρκελώνη μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον κεντρικό πεζόδρομο Λα Ράμπλα, η δικηγόρος Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου που από το 2013 ζει και εργάζεται στην ισπανική πόλη.

"Είχα περάσει από τη Λα Ράμπλα δεκαπέντε λεπτά πριν από την επίθεση. Ήμουν λίγο πιο κάτω σ' ένα μαγαζί, όταν η αστυνομία ενημέρωσε για το περιστατικό και οι σερβιτόροι μας απέκλεισαν εντός του χώρου. Κλειδωθήκαμε εκεί για τρεις ώρες" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.

"Περιμέναμε ενημέρωση από την αστυνομία. Ήταν αρκετά ψυχοφθόρα η διαδικασία, διότι κοιτούσαμε στον δρόμο, προσπαθούσαμε να μάθουμε τις εξελίξεις, όμως δεν υπήρχε ψυχή. Ήμασταν συνέχεια online, η αστυνομία έκανε συνεχείς ενημερώσεις μέσω twitter, επομένως ξέραμε ότι πρέπει να μείνουμε μέσα στον χώρο και να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους" πρόσθεσε η Ελληνίδα δικηγόρος.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας βρήκε τόσο τους κατοίκους της Βαρκελώνης όσο και τους επισκέπτες συγκλονισμένους από την επίθεση. Όπως είπε, οι κάτοικοι "αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν" το χτύπημα με το λευκό φορτημάγι σ' έναν από τους κεντρικότερους πεζοδρόμους του κόσμου που άφησε πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες."Και σήμερα υπάρχει δύναμη της αστυνομίας στον χώρο όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση. Ο πεζόδρομος Λα Ράμπλα είναι αποκλεισμένος, καθώς οι αρχές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στον εντοπισμό του δράστη, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς" δήλωσε.

Αποτέλεσμα εικόνας για επίθεση βαρκελωνη

Οι συλληφθέντες δεν είχαν αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες προηγουμένως. Οι αρχές αναζητούν τον νεότερο αδελφό του Ντρις Ουκαμπίρ. Υπέκυψε στα τραύματά του ένας τραυματίας της επίθεσης στο Καμπρίλς 

Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Καταλονία αυξήθηκε σήμερα σε 14, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που είχε τραυματιστεί στην πόλη Καμπρίλς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Σύμφωνα με τοπικά μμε, ένας από τους τραυματίες της επίθεσης στην ισπανική πόλη Καμπρίλς υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη eldiario.es, τα τραύματά του είχε προκληθεί από λεπίδα.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις επιθέσεις στις ισπανικές πόλεις Βαρκελόνη και Καμπρίλς, δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

«Δεν υπάρχουν έρευνες στις οποίες να αναφέρονται τα ονόματά τους», δήλωσε ο Θαραγόθα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Επίσης, σύμφωνα με το Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι δράστες των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελόνη ήταν μέλη ενός πυρήνα 12 μελών.

Επίσης, τοπικά μμε ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον Μούσα Ουκαμπίρ, αδελφό ενός από τους συλληφθέντες στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελόνη, τον οποίο θεωρούν ύποπτο-κλειδί.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Μούσα, ο νεώτερος αδελφός του Ντρις Ουκαμπίρ, φέρεται να ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Ράμπλας.

Ένας Ιταλός σκοτώθηκε στη Βαρκελώνη μπροστά στα μάτια των παιδιών του

Η εταιρεία Tom's Hardware ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό της τον θάνατο ενός από τους ιταλούς εργαζομένους της, του Μπρούνο Γκουλότα, 35 ετών, ενός από τα 13 θύματα της επίθεσης στη Βαρκελόνη, όπου βρισκόταν σε διακοπές μαζί με την οικογένειά του.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε αμέσως την πληροφορία, επιμένοντας σ' έναν επιβεβαιωμένο απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν τρεις ιταλοί τραυματίες. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι δύο απ' αυτούς πήραν ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Ο συνάδελφος και φίλος μας Μπρούνο Γκουλότα ανατράπηκε και σκοτώθηκε από έναν άθλιο τρομοκράτη στην καρδιά της Βαρκελόνης», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της, αναρτώντας τις φωτογραφίες που ο νέος άνδρας, ο οποίος κατοικούσε στο Λενιάνο, κοντά στο Μιλάνο, είχε ανεβάσει στο Facebook από τις διακοπές του: Κάννες, Ράμπλας...

Η σύντροφός του Μαρτίνα αφηγήθηκε στους συναδέλφους του πώς ο Μπρούνο χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο την ώρα που κρατουσε από το χέρι τον γιό τους, τον 5χρονο Αλεξάντρ. Εκείνη κρατούσε πάνω της σε πορτ-μπεμπέ την κόρη τους, την Άρια, ηλικίας 1 έτους, αλλά κατάφερε να τραβήξει και να σώσει τον Αλεξάντρ, διευκρινίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Μπρούνο ήταν ένα παράδειγμα για όλους όσοι τον γνώρισαν (...)», προσθέτει η επιχείρηση, η οποία υπογραμμίζει «την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του».

Ικανός να επιλύει κάθε πρόβλημα πληροφορικής και πολύ γενναιόδωρος, ο Μπρούνο ήταν ένας «χαρισματικός άνθρωπος», αναφέρουν οι συνάδελφοί του: «Αναπαύσου εν ειρήνη Μπρούνο, θα σε θυμόμαστε πάντα».

Αποτέλεσμα εικόνας για επίθεση βαρκελωνη

Πολίτες τουλάχιστον 24 χωρών περιλαμβάνονται στους τραυματίες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς

Στους τραυματίες της επίθεσης με βαν στη Βαρκελόνη περιλαμβάνονται ξένοι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Καταλονίας Μούντο Μπλανκ.

«Υπάρχουν πολλά θύματα ισπανικής εθνικότητας και υπάρχουν και άλλα θύματα ξένων εθνικοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Φρανσίσκο Λόπες Ροδρίγκες, 60 ετών, είναι ο πρώτος ισπανός νεκρός που ταυτοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις στη Βαρκελόνη και στην Καμπρίλς προέρχονται από την Ισπανία και τουλάχιστον άλλες 23 χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

«Είμαστε στην επομένη των επιθέσεων, άρα είναι πολύ πρώιμο να προσδιορίσουμε αν πρόκειται να επηρεαστεί ο τουριστικός τομέας του τουρισμού στην Ισπανία. Αυτή την ώρα υποστηρίζουμε τις τοπικές αρχές στο έργο τους. Και βέβαια, όλα τα υπουργεία είναι σε επαφή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.

Τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία προέρχονται από 34 χώρες, ανέφεραν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

«Τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, των επιθέσεων στην Καμπρίλς και τη Βαρκελόνη προέρχονται από 34 χώρες, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό», σύμφωνα με τον λογαριασμό των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik