Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 14:40

Στο Κατάκολο οι 61 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Τετάρτη

Γράφτηκε από την
Στο Κατάκολο οι 61 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Τετάρτη

Στο λιμάνι του Κατάκολου έφτασαν οι 61 πρόσφυγες (41 άντρες, 7 γυναίκες και 13 παιδιά) που επέβαιναν σε ιστιοφόρο που εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης από πλήρωμα αεροσκάφους του Frontex στη θαλάσσια περιοχή 11 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου.

Επιπλέον οι λιμενικοί συνέλαβαν και τους δυο διακινητές τους, υπηκόους Ουκρανίας. Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η τοπική λιμενική Αρχή.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται καθημερινά οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προκαλώντας συνθήκες «ασφυξίας».

Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Κώστας Κυράνης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις τουρκικές Αρχές εν τούτοις παρατηρείται μια σταθερή ροή και για αυτό βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής ωστόσο η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή διαχειρίσιμη λέγοντας ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι κατά τόπους λιμενικές αρχές των νησιών.

Ο κ. Κυράνης είπε ακόμη ότι όταν υπάρχει μια χαλαρότητα στα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων από τη γειτονική χώρα και σε συνδυασμό με τον καλό καιρό παρατηρείται μια αύξηση στις αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Αναφερόμενος στον εντοπισμό του ιστιοφόρου με δεκάδες πρόσφυγες δυτικά του Κατάκολου τόνισε ότι κατά καιρούς τόσο ανοικτά της Πελοποννήσου όσο και της Κρήτης έχουν εντοπιστεί σκάφη που έχουν ξεκινήσει είτε από τις βορειοανατολικές ακτές της Αφρικής είτε από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία ή την Ισπανία και χρειάζεται διαρκής έλεγχος και αυτών των θαλασσίων περιοχών.

Επιπλέον έκανε ειδική αναφορά στη συνεισφορά των πληρωμάτων των πλωτών σκαφών του ΛΣ που περιπολούν στα θαλάσσια ελληνο-τουρκικά σύνορα λέγοντας ότι είναι σημαντική η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

πηγη: IN.GR


NEWSLETTER