Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 13:41

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στις ορεινές περιοχές της χώρας

Γράφτηκε από την

«Η ορεινή Ελλάδα ερημώνει. Σε μερικά χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα, η ανάσα των χωριών, θα αργοσβήσει και η ελπίδα, θα έχει χαθεί».

Με αυτά τα λόγια, ο Ανδρέας Παπασπύρου δήμαρχος Κόνιτσας, αποτύπωσε την εμπειρία του και κατέθεσε τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στις ορεινές περιοχές της χώρας στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 2ημερο στην ακριτική περιοχή.

Στην εισήγηση του για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ζήτησε από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, «να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να κερδηθεί η μάχη συγκράτησης του εναπομείναντος αγροτικού πληθυσμού στις εστίες του», πριν τα ακριτικά χωριά, «τα κοινωνικά φυλάκια», όπως τα χαρακτήρισε ο Ανδρέας Παπασπύρου, «σβήσουν το ένα μετά το άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Mέσα από την διαρκή επαφή με τους ακρίτες των ορεινών περιοχών, που όπως ειδικά τόνισε ο Δήμαρχος Κόνιτσας, επιμένουν ακόμα να φυλάνε Θερμοπύλες, αποκωδικοποιούνται οι εμπειρίες τους, τα αιτήματα, τα παράπονά τους και κατέθεσε προτάσεις για να σταματήσει η εγκατάλειψη των χωριών.

Προτάσεις για να σταματήσει η φυγή των κατοίκων από τα ορεινά χωριά

Ιεραρχώντας τα ζητήματα ο κ. Παπασπύρου, θέτει ως βασικό παράγοντα, που θα τροχοπεδήσει την φυγή από τα χωριά, την «διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος». «Καμία οικονομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όταν τα άτομα δεν αισθάνονται ασφαλή και δεν έχουν πεισθεί, ότι υφίστανται επαρκής και αποτελεσματική αστυνόμευση, που εγγυάται την προσωπική ακεραιότητα και την εξασφάλιση της περιουσίας τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η βελτίωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πολιτικής είναι το πάγιο ζητούμενο στους ορεινούς Δήμους. Ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου πρότεινε:

- Στελέχωση των κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εφοδιασμός τους με μέσα και υλικά, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου τους.

- Θέσπιση κινήτρων για το προσωπικό, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται.

- Αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης που λειτουργούν με πρωτοβουλία των Δήμων.

Η ποιότητα ζωής, η καθημερινότητα των δημοτών, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Κόνιτσας πρέπει να βελτιωθεί, με την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως η βελτίωση του επαρχιακών οδών, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων.

Δημιουργία θέσεων εργασίας και απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων επαγγελμάτων με ευρωπαϊκή αναγνώριση και πιστοποίηση, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των αγορών και ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ορεινής περιοχής, στάθηκε στην εισήγηση του ο κ. Παπασπύρου.

Εξειδικεύοντας το ζήτημα ,έφερε ως πρώτο παράδειγμα, την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και πρότεινε: «Για την ανάπτυξη του τουρισμού στους ορεινούς όγκους, έχουμε ανάγκη δημιουργίας Σχολής, για την εκπαίδευση στις ειδικότητες οδηγών, βουνού, rafting και kayak, para-pente, εκπαιδευτών flying fishing». Επίσης ,τόνισε πως η στοχευμένη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, όπως, τα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, οι ιαματικές πηγές, θα συμβάλει στη επισκεψημότητα και κατ' επέκταση, στην προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντική όπως υπογράμμισε, είναι η πιστοποίηση των ορειβατικών και περιπατητικών μονοπατιών, καθώς και η δημιουργία καταφυγίων, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Για τον Πρωτογενή Τομέα, τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν πρωτοβουλίες, με παροχή κινήτρων ενίσχυσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, με προγράμματα νέων αγροτών, βελτίωσης βοσκοτόπων και προστασίας του δασικού πλούτου. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι αναγκαία, η απλοποίηση της διαδικασίας σχετικά με τις παραχωρήσεις εκτάσεων για οργάνωση και λειτουργία σταβλικών εγκαταστάσεων, μικρών τυροκομείων και σύγχρονων σφαγείων.

Η κάθε προσπάθεια στο Πρωτογενή Τομέα, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Κόνιτσας, « πρέπει να καθοδηγηθεί μέσα από την δημιουργία περιφερειακών ερευνητικών κέντρων σε συνεργασία με τα τοπικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα συμβάλλουν στην προώθηση νέων καλλιεργειών με έμφαση, στα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά και την τρούφα, στην ανάδειξη και αξιοποίηση της αρίστης ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας της χλωρίδας που διαθέτουν οι ορεινές περιοχές».

Ο Ανδρέας Παπασπύρου με 5 συγκεκριμένες προτάσεις, έδωσε το στίγμα για την δημιουργία ευκαιριών οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα αποτελέσουν κίνητρα προσέλκυσης για επιστροφή και μετεγκατάσταση, κυρίως νέων ανθρώπων στις ορεινές περιοχές:

α. Σύσταση και λειτουργία ενός Ινστιτούτου Ορεινής Πολιτικής.

β. Θέσπιση αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων και πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο ,ειδικών ρυθμίσεων υπέρ των μικρών ορεινών δήμων, για δημιουργία νέων επιχειρήσεων στις ορεινές και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές.

γ. Χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων στους ορεινούς παραμεθόριους δήμους, που φιλοξενούν σταθμούς συνόρων.

δ. Οι μορφές ανάπτυξης στους ορεινούς δήμους θα πρέπει να στηριχθούν, στην ύπαρξη ή στην χρηματοδότηση εκπόνησης γενικών πολεοδομικών σχεδίων.

ε. Ανάπτυξη ετοιμότητας για εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που θα παρέχει ο παρα-Αδριατικός άξονας, που ξεκινάει από Τεργέστη και συνδέει Σπλιτ, Ντουμπρόβνικ, Μαυροβούνιο, Τίρανα, Ιωάννινα. Με τον άξονα αυτόν, η Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, θα έχει πολύ εύκολη οδική πρόσβαση στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στον πολιτισμό και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Παπασπύρου, επισήμανε, πως είναι βέβαιο, ότι για να γίνουν αυτά, θα πρέπει οι ορεινοί Δήμοι, να είναι σε θέση να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες των δημοτών τους και σε μερικές περιπτώσεις να είναι εκείνοι, που θα ανοίγουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ