Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 11:23

Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με πέρσι την περίοδο των εορτών

Γράφτηκε από την
Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με πέρσι την περίοδο των εορτών

Μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων υπήρξε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων σύμφωνα με τα στοιχεία τoυ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 25 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων (από 22 Δεκεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται, ότι οι νεκροί, καθώς και τα τροχαία δυστυχήματα, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν 25 έναντι 27 της αντίστοιχης περσινής περιόδου, τα βαριά 22 έναντι 27, ενώ τα ελαφρά ατυχήματα ανήλθαν στα 341 έναντι 344 της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Όσον αφορά τους παθόντες οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο ήταν 29 έναντι 31 του 2016, με τους βαριά τραυματισμένους να ανέρχονται στους 28 έναντι 30, και με τους ελαφρά τραυματισμένους να είναι 443 έναντι 452 της αντίστοιχης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων του 2016.

«Ενώ όλο τον χρόνο είχαμε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τον Δεκέμβριο είχαμε αύξηση. Από τα 4-5 θανατηφόρα ατυχήματα, τον τελευταίο μήνα τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν στα 11. Όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την έξοδο των εκδρομέων. Στο σύνολο είχαμε μείωση κατά 15% στα ατυχήματα, όμως είχαμε 4 νεκρούς περισσότερους από ό,τι είχαμε το 2016. Στόχος μας είναι να έχουμε έστω και ένα νεκρό λιγότερο», τόνισε αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν τη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε: «Φέτος δεν είχαμε σημαντική έξοδο, ούτε Χριστούγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά ούτε τα Φώτα. Είχαμε σταδιακή έξοδο και είσοδο και αυτό ήταν το καλύτερο που έγινε φέτος. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η οδήγηση είναι σοβαρή δουλειά, θα πρέπει να είμαστε συνετοί και να μην οδηγούμε επιθετικά».

Ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης επισήμανε πως μέσα στο 2017 η Τροχαία πραγματοποίησε δεκάδες σεμινάρια σε σχολεία και σε στρατόπεδα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχε. «Οι οδηγοί των μηχανών θα πρέπει να είναι συνεπείς και να φορούν κράτος. Το 98% των σοβαρών ατυχημάτων θα ήταν λιγότερα αν φορούσαν κράνος», τόνισε ο κ. Σουρβίνος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και συμπλήρωσε πως «συνεχίζονται οι έλεγχοι σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Τα αυτοκίνητα που φέρουν βουλγαρικές πινακίδες κινούνται κανονικά στους ελληνικούς δρόμους καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ. Τα αυτοκίνητα με αλβανικές πινακίδες πρέπει να έχουν πράσινη κάρτα. Αυτά πρέπει να κινούνται για 3 μήνες στην χώρα μας για καθαρά τουριστικούς λόγους».

Ειδικότερα, τα τροχαία και οι παθόντες είναι:

ΤΡΟΧΑΙΑ 2017 2016

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 25 27

ΒΑΡΙΑ 22 27

ΕΛΑΦΡΑ 341 344

ΠΑΘΟΝΤΕΣ 2017 2016

ΝΕΚΡΟΙ 29 31

ΒΑΡΙΑ 28 30

ΕΛΑΦΡΑ 443 452

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ υπενθυμίζει ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 


NEWSLETTER