Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 22:03

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: 283 λεωφορεία και λίγα παρατράγουδα στο Σύνταγμα

Γράφτηκε από την
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: 283 λεωφορεία και λίγα παρατράγουδα στο Σύνταγμα

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Συντάγματος για το "Μακεδονικό" - Μία σύλληψη ακροδεξιού κατά τη διάρκεια μικροεπεισοδίων στα Προπύλαια.

Μεγαλύτερο από το αντίστοιχο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη προκύπτει να ήταν αυτό της Αθήνας.
Η ΓΑΔΑ προχώρησε μάλιστα και σε μία επίσημη ανακοίνωση με εκτιμήσεις για το πόσος κόσμος συμμετείχε:
«Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 140.000 πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης». Μάλιστα, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που κατέγραφε εικόνες από το συλλαλητήριο.

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο από τηνπλευρά τους για πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου, αλλά η αλήθεια ίσως ήταν κάπου στην μέση με την λογική ότι ο κόσμος στην κορύφωση του συλλαλητηρίου ξεκινούσε από το ύψος του Ευαγγελισμού και κάλυπτε την Ερμού, την Σταδίου, όλη την Βασιλίσσης Σοφίας και εκτεινόταν έως τις Στήλες.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η εκτίμηση αριθμών σε ακέραιο βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει, αλλά η παραδοχή ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει υπάρξει τα τελευταία έτη, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου χωρίς απαραίτητα κομματική ταυτότητα και μάλιστα με ειρηνικό και κόσμιο τρόπο.
Τα ελάχιστα παρατράγουδα
Στο περιθώριο αυτού του συλλαλητηρίου, η ομάδα των αντιεξουσιαστών που πραγματοποιούσε αντισυγκέντρωση, αποχώρησε και κινήθηκε προς την Πλατεία Εξαρχείων για περιφρούρηση των καταλήψεών τους.

Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν περίπου 100-200 ακροδεξιοί και κινήθηκαν προς τα Προπύλαια και μάλιστα αποπειράθηκαν να σπάσουν τον φραγμό της Αστυνομίας, ίσως με πρόθεση να κινηθούν προς Εξάρχεια. Εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν με πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν έως την Ομόνοια με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής συνελήφθη ένας ακροδεξιός που συμμετείχε στα επεισόδια και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.
Ακολούθησαν μικροεπεισόδια διμοιρίας με αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια επί της οδού Κλεισόβης, πίσω από την Πλατεία Κάνιγγος, που και αυτά περιορίστηκαν.

Ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε με πέτρες και μπουκάλια στο «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ» στου Ψυρρή, επί της οδού Παλαμίδου, προκαλώντας φθορές στο κτίριο και στη συνέχεια διέφυγαν από το σημείο. Δεν σημειώθηκαν τυχόν τραυματισμοί και ακολούθησε κινητοποίηση της Αστυνομίας στο σημείο.
Περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε μοτοσικλετιστή επί της οδού Σόλωνος που έφερε κάποια διακριτικά και τον τραυμάτισαν ελαφρά.
Οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί μέχρι να αποχωρήσουν όλοι από το Σύνταγμα και ενώ η πλειονότητα των διαδηλωτών από την επαρχία είχαν ήδη προωθηθεί με αστυνομική συνοδεία στα λεωφορεία τους.
Περίπου στις 7 το απόγευμα όλοι οι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει και παραδόθηκαν όλοι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.
Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER