Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 11:27

Τα τρία σενάρια για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Γράφτηκε από την
Τα τρία σενάρια για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Έφεση κατά της απόφασης για την προσωρινή τους κράτηση κατέθεσαν οι δικηγόροι τους- Θα κριθεί εντός 7 ημερών το αργότερο- Σε θολό τοπίο παραμένει το κατηγορητήριο σε βάρος τους- Δεκτό το αίτημα των γονιών τους, να τους επισκεφθούν.

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η περιπέτεια του ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠΟΠ της μεραρχίας Ρίμινι του Έβρου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα τερματισθεί.

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών άσκησαν έφεση νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά της απόφασης για την προσωρινή κράτησή τους και η απόφαση αναμένεται από σήμερα έως και σε διάστημα επτά ημερών, όπως προβλέπει η τουρκική νομοθεσία. Η δίκη τους για την παράνομη είσοδο στην Τουρκία και για όποιες τυχόν άλλες κατηγορίες που θα τους αποδώσει η τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη αναμένεται να προσδιορισθεί. Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και για τον λόγο ότι κρίνονται ύποπτοι φυγής με δεδομένο ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία.

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών άσκησαν έφεση κατά της απόφασης για την προφυλάκισή τους, ωστόσο τα σενάρια για την τύχη των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τρία:

-Το πρώτο είναι να δικασθούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και να τους επιβληθεί ποινή που πρακτικά θα ισοδυναμεί με άμεση απέλαση και επιστροφή τους στην Ελλάδα.

-Το δεύτερο είναι να τους ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία -το δυσμενέστερο σενάριο- και ο χρόνος επιστροφής τους να είναι άδηλος . Πάντως στρατιωτικές πηγές βεβαιώνουν ότι δεν βαρύνονται με τέτοια κατηγορία και έχουν δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές προς τις αντίστοιχες ελληνικής. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

-Να δικασθούν μεν για παράνομη είσοδο, αλλά οι Τούρκοι να επικαλεσθούν δικονομικά μέσα προκειμένου να καθυστερήσουν όσο μπορούν την απέλασή τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε άμεση επαφή με τους δύο στρατιωτικούς βρίσκεται η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, αλλά και η διερμηνέας - Ελληνίδα μουσουλμάνα από την Κομοτηνή. Στην Αδριανούπολη έχουν φθάσει και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι μετέβησαν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου υπέβαλαν αίτημα για να συναντηθούν με τα παιδιά τους. Όπως μετέδωσαν λίγο μετά τις 10.30 τα τουρκικά ΜΜΕ το αίτημα έγινε δεκτό και οι γονείς θα συναντηθούν με τους προφυλακισμένους γιους τους εντός της ημέρας.

Κατρούγκαλος: Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και συναίνεση αντιμετωπίζουμε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία το όλο θέμα, στο οποίο υπάρχει η αναγκαία νηφαλιότητα και πολιτική συναίνεση, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει της δίκης στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη, στον Έβρο.

«Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, η κατηγορία που έχει απευθύνει ο Εισαγγελέας ανταποκρίνεται στα πράγματα, μολονότι υπήρχε πρόταση από την εισαγγελική αρχή ακόμη και για κατασκοπεία, η δικαστική αρχή που συνέταξε το κατηγορητήριο δεν αποδέχθηκε αυτή την -προφανώς μη λογική- κατηγορία, επομένως αν τα πράγματα θα κινηθούν όπως θα πρέπει, να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, τα πράγματα θα λυθούν ομαλά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη εξασφάλισε στους στρατιωτικούς τη νομική συμπαράσταση από δύο δικηγόρους.

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. Υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση. «Να μείνουμε στο νομικό τμήμα», είπε, εξηγώντας πως εάν αντιμετωπισθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, δεν υπάρχει άλλη, πολιτική διάσταση, στο θέμα. Σχετικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς και το αν θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα παρατήρησε: «Δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον να προβάλλουμε παρόμοιες υποθέσεις που κινδυνεύουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Εμείς πρέπει να κρατούμε όσο μπορούμε χαμηλότερους τους τόνους».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του περιστατικού και τον τρόπο που οι Έλληνες αξιωματικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Πρόκειται για ένα συμβάν, που δεν είναι ασύνηθες στη μεθοριακή γραμμή, υπάρχουν σημεία, όπως αυτό που έγινε το συμβάν, που τα σύνορα δεν είναι ευδιάκριτα και στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που κι από την μια και από την άλλη πλευρά πέρναγαν τα σύνορα. Λύνονταν πολλές φορές στο παρελθόν με συνεννόηση μεταξύ των διοικητών των μονάδων, σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο στρατών ήλθαν σε άμεση επικοινωνία -παραπάνω από δύο φορές».

«Η διπλωματική προσπάθεια η δική μας -εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών- εκτυλίχθηκε και στο επίπεδο της προξένου μας στην Αδριανούπολη, που εξασφάλισε και τη νομική βοήθεια, τη νομική συμπαράσταση για τους δύο στρατιωτικούς, ενώ και στο ανώτατο επίπεδο κλήθηκε στο Πεντάγωνο ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κ. Κικίλιας, για να ενημερωθεί για τις πλευρές του ζητήματος» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: news247.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER