Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 21:40

Πόρισμα για Μάτι: Σοκάρουν οι προσβλητικές απαντήσεις σε πολίτες την ώρα της τραγωδίας

Γράφτηκε από την
Πόρισμα για Μάτι: Σοκάρουν οι προσβλητικές απαντήσεις σε πολίτες την ώρα της τραγωδίας

Προσβλητικές απαντήσεις απέναντι σε πολίτες που την ώρα εκείνη βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις πύρινες φλόγες και καλούσαν απεγνωσμένα για βοήθεια, καταγράφει η εισαγγελική διάταξη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική την 23η Ιουλίου. Οι χειριστές της γραμμής "199" και οι αντιδράσεις τους προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στους εισαγγελικούς λειτουργούς, που υπογράμμισαν τους διαλόγους τους.

Απρεπείς εκφράσεις και συμπεριφορές από τους χειριστές της γραμμής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «199» απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από τις φλόγες καταγράφει η εισαγγελική διάταξη για τη φωτιά στο Μάτι.
Πολίτες που παρακαλούσαν για βοήθεια, με τους τηλεφωνητές να απαντούν από αδιάφορα έως προσβλητικά, έχουν καταγραφεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να καταδείξουν την αδυναμία του μηχανισμού, τα τραγικά λάθη και την έλλειψη σχεδίου διάσωσης την ημέρα που η φονική πυρκαγιά κατέκαψε την Ανατολική Αττική.
Οι κραυγές αγωνίας των πολιτών, που καλούσαν στη γραμμή για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια, δεν «ίδρωσαν» το αυτί των τηλεφωνητών, οι οποίοι αντιδρούσαν στις εκκλήσεις τους.
«Ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών - τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες. Συγκεκριμένα, ενώ οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο οι χειριστές απαντούσαν εκνευρισμένα και με αγένεια» σημειώνεται.
Πάντως, στη διάταξη αναφέρεται πως ο αριθμός των χειριστών - τηλεφωνητών ήταν μικρός -μόλις τρία άτομα- ενώ από κάποια ώρα και μετά, η υπηρεσία κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς.

Χαρακτηριστικά καταγράφονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου ότι μπορούσε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα», «δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε....όχι, όχι τι είσαστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση τι είσαστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ....και εγώ δεν το κατάλαβα», «εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «καπνό (αλ) την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».
Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση: «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα....στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα....τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστηκ... . Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μαλ..., είναι να πεθάνει ο παππούς.... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Μόνο δε προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ορισμένων οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος παρατίθεται και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του «199», όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε... Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα... Τα όρνια να μείνουν εκεί».

"Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα"

Η έλλειψη σχεδίου διάσωσης φάνηκε, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, και από άλλες συνομιλίες των χειριστών της γραμμής «199» με πολίτες, αφού οι πρώτοι στα πανικόβλητα αιτήματα για βοήθεια λόγω της πυρκαγιάς ου πλησίαζε απειλητικά σε οικείες, απλά τους παροτρύνουν να καλέσουν την αστυνομία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δίνουν εσφαλμένες οδηγίες, ζητώντας στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την παραλία.
Συγκεκριμένα, την 23η Ιουλίου στις 18:13 μμ μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητό τους έχει καεί:
«Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λέτε τώρα;...» και ο χειριστής - τηλεφωνητής απάντησε: «σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;»
Και μία γυναίκα του απάντησε:
«όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι». Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χειριστής - τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντας του:
«ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά:
«ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

Αντίστοιχα, στις 18:57 μμ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντας τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα.
Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής του απάντησε:
«Νταξει (αλ) πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».
Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το 199 την εκκένωση του γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ για να διαβιβάσει την αστυνομία το περιστατικό.
Πηγή: news247.gr

 


NEWSLETTER