Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 09:51

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν σήμερα οι μαθητές στην Αθήνα για "να σωθεί ο πλανήτης"

Γράφτηκε από την
Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν σήμερα οι μαθητές στην Αθήνα για "να σωθεί ο πλανήτης"

   

Το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος επιθυμούν να δώσουν σήμερα μαθητές και φοιτητές από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο με την παγκόσμια εκστρατεία και πρωτοβουλία #fridaysforfuture.

Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει με τη σειρά της καλώντας σε απεργία για την κλιματική αλλαγή και σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας(Ακαδημίας).

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα. Και προσθέτει: « Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει».

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο», τονίζει η 18χρονη Ειρήνη.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα έγινε viral.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η δράση της Greta ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο το κόσμο τα οποία ενώθηκαν οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις και συμμετέχοντας στο κίνημα με κοινό σημείο αναφοράς τα #FridaysForFuture και #Climatestrike

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & www.fridaysforfuture.org είναι:

• H μετάβαση στην "καθαρή" και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

• Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

• H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Ακόμη, όπως αναφέρουν, οι συμμετέχοντες «ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «οι πορείες / "απεργίες" είναι ειρηνικές, πραγματοποιούνται από μαθητές και φοιτητές είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και δεν πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία (https://www.fridaysforfuture.org), καθώς επίσης ότι οι μαθητές χάνουν σχολείο για να παρευρεθούν», καθώς, όπως λένε, «το σχολείο δεν είναι σημαντικό μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER