Τετάρτη, 01 Μαϊος 2019 11:58

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια και οι πορείες της Πρωτομαγιάς

Γράφτηκε από την
Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια και οι πορείες της Πρωτομαγιάς

Με μαζικές πορείες και συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχουν στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ομοσπονδίες, συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα της αριστεράς.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών» ζητά, μεταξύ άλλων, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέσπιση βασικού μισθού 751 ευρώ και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που βρίσκεται στο Σύνταγμα τόνισε: «Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό, για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας. Και βεβαίως για την κατάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης, μέσα από την κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το σοσιαλισμό».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα απηύθυνε ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με σκοπό επίσης να προχωρήσουν με πορεία προς τη Βουλή, ενώ τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Μουσείο.

Με κεντρικό σύνθημα (με σαφείς υπαινιγμούς κατά του του ΠΑΜΕ) «Με τα Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή- Έξω η βία από τα Συνδικάτα- Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα», η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.

«Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος όλες και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τη δημοκρατία, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές άλλων, τη δικαιοσύνη δίχως να την υπονομεύουν με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους για την ισότητα την οποία και εννοούσαν, οφείλουμε να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα την Τετάρτη 1η Μάη 2019», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ.

Κλειστές αυτήν την ώρα Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Όθωνος και άλλες κεντρικές αρτηρίες

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τις πορείες της Πρωτομαγιάς

Οι πορείες των εργατικών σωματείων θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. Εστι την αρχή των συγκεντρώσεων και για όση ώρα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου).

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Πρωτομαγιά

Λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Στο Μετρό θα έχει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί της Πρωτομαγιάς. Με την έναρξη των δρομολογίων οι συρμοί θα κινούνται ανά 10′ λεπτά ως τις 17:00 και στη συνέχεια κάθε τέταρτο (ανά 15′) ως τη λήξη της βάρδιας. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο στη γραμμή 3 του Μετρό, καθώς οι συρμοί δεν θα κινούνται μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου όλη την ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας του Προαστιακού. Κατά συνέπεια αναμένεται ταλαιπωρία για τους εκδρομείς του Πάσχα που θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα με αεροπλάνο, καθώς θα πρέπει να τους μεταφέρει κάποιος δικούς τους με ιδιωτικό μέσο, αλλιώς θα πρέπει να πάρουν ταξί.

Οι συρμοί του Τραμ θα θα αναχωρούν ανά 20 λεπτά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τα πλοία θα είναι όλη μέρα δεμένα στα λιμάνια της χώρας καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER