Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 13:46

Δύο αυτόματα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν στα Τρίκαλα

Γράφτηκε από την
Δύο αυτόματα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν στα Τρίκαλα

Σε διαγωνισμό προμήθειας δύο αυτόματων λεωφορείων στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ, της ΓΓΕΤ με τον διακριτικό τίτλο AVINT προχώρησε η e-Trikala με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 30η Ιουνίου, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά, πιθανόν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η κυκλοφορία τέτοιων λεωφορείων σε επιλεγμένη διαδρομή στην πόλη των Τρικάλων.

Η κυκλοφορία θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος AVINT, όπως προαναφέρουμε, το οποίο υλοποιείται από το ΕΠΙΣΕΥ (ΕΜΠ), την SPACE HELLAS και την e-trikala AE. Έχοντας μελετήσει τον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης, και έχοντας αποτιμήσει τις ανάγκες μεταφορών, οι παραπάνω θα ερευνήσουν και θα εγκαταστήσουν μία γραμμή μεταφοράς υποστηριζόμενη από αυτόματα λεωφορεία, πλήρως ενσωματωμένη στον αστικό ιστό.

Η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ράπτη, υπεύθυνο της e- Trikala, είναι πως η γραμμή αυτή θα εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες της πόλης, επιτρέποντας την εύκολη, ασφαλή και συχνή διασύνδεση του κέντρου της πόλης με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση της γραμμής (μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη εφαρμογής, προσαρμογή υποδομών, ενοικίαση αυτόματων λεωφορείων) και θα ακολουθήσει η 6μηνη πιλοτική δοκιμή. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής θα αναλυθούν τόσο ως προς τις επιπτώσεις για τα Τρίκαλα όσο και κυρίως ως προς τη δυνατότητα επέκτασης του εγχειρήματος σε μεγαλύτερη κλίμακα σε αυτή και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Η εμφάνιση της αυτόματης οδήγησης (ΑΟ), σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια τεράστια αλλαγή στον τομέα των οδικών μεταφορών, που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις σε θέματα κυκλοφοριακής ασφάλειας, αποδοτικότητας των μεταφορών καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών. Ο Δήμος Τρικκαίων, όντας ήδη στο παγκόσμιο επίκεντρο των αλλαγών στο θέμα της αυτόματης οδήγησης, μαζί με την ηλεκτροκίνηση, μελετά και προωθεί τις δράσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Να σημειώσουμε, πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELVITEN από τον περασμένο Απρίλιο, προσφέρει μέσω του Δήμου Τρικκαίων, πέντε οχήματα για περιήγηση, βόλτα και καθημερινές απλές δουλειές στην πόλη! Τα τρία οχήματα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο σύντομα στον Μύλο Ματσόπουλου. Εξάλλου, άλλα πέντε τρίτροχα ηλεκτρικά οχήματα έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες ταχυμεταφορών και ντελίβερυ, καταγράφοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Το έργο ELVITEN συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020». Στόχος του είναι, η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα.

Μετέχουν 6 ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα, Μπάρι. Σε κάθε πόλη εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων. Τα βήματα για τη λειτουργία τους, είναι έξι και απλά, βασισμένα, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, στη νομιμότητα και την ασφάλεια, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του προγράμματος προς όφελος όλων. Ο χρήστης εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο InfoPoint, «κατεβάζει» τη σχετική εφαρμογή (application) στο κινητό του, παρουσιάζει το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά του, υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό, καθώς το σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων (ως προς ζημιές, αποκατάστασή τους κ.λπ.). Τέλος, παραλαμβάνει το όχημα για μέγιστο διάστημα δύο ωρών και επιστρέφει το όχημα μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 


NEWSLETTER