Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 15:00

Παράνομο «εργοστάσιο» παραγωγής προϊόντων καπνού εντόπισε το ΣΔΟΕ

Γράφτηκε από την
Παράνομο «εργοστάσιο» παραγωγής προϊόντων καπνού εντόπισε το ΣΔΟΕ

Νέο σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή και διάθεση λαθραίων προϊόντων καπνού κατάφερε το ΣΔΟΕ με τον εντοπισμό παράνομου εργοστασίου παραγωγής καπνικών προιόντων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο ερευνών και ελέγχων, κλιμάκια ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής εντόπισαν - την 15η Ιουλίου 2019 - τεράστιο αποθηκευτικό χώρο, στην περιοχή Οινοφύτων, εντός του οποίου λειτουργούσε παράνομο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων καπνού.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

- 52.380 τεμάχια συσκευασίες καπνού των 50 gr, έτοιμων προς πώληση και άμεση κατανάλωση, με πλαστά σήματα γνωστών επώνυμων εταιριών καπνού.

- 500.000 τεμάχια άδειων φακέλων καπνού με πλαστά σήματα γνωστών επώνυμων εταιριών καπνού, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη συσκευασία καπνού.

- 450 κιλά επεξεργασμένου χύμα καπνού, έτοιμου προς συσκευασία.

- 550 κιλά φύλλα ακατέργαστου καπνού.

- Δύο φορτηγά αυτοκίνητα που έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

- Όλος ο εξειδικευμένος μηχανολογικός εξοπλισμός επεξεργασίας και τυποποίησης καπνού, περονοφόρα μηχανήματα και μεγάλος αριθμός λοιπών υλικών συσκευασίας.

Επιπλέον, στους χώρους βρέθηκαν δύο άτομα αλλοδαπής καταγωγής, που δήλωσαν φύλακες του παράνομου εργοστασίου, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Θηβών.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, για εξερεύνηση του χώρου, εντοπισμό δαχτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και τη λήψη βιολογικού υλικού.

Στο πλαίσιο των ελεγκτικών ενεργειών συντάχθηκε αίτημα προς τις εταιρίες - καπνοβιομηχανίες, δικαιούχους των εμπορικών σημάτων που βρέθηκαν στις συσκευασίες καπνού, προκειμένου να παρέχουν εκθέσεις - πραγματογνωμοσύνες αναφορικά με την παραποίηση ή μη των καπνικών προϊόντων και των φακέλων (συσκευασιών). Οι εταιρίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα και με δήλωσή τους πιστοποίησαν την παραποίηση των προϊόντων καπνού και την πλαστότητα των σημάτων τους.

Για κατασχεθείσες ποσότητες καπνού, συντάχθηκε έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ προς το τελωνείο Οινόης, προκειμένου να προσδιορισθούν και να υπολογισθούν οι αναλογούντες δασμοί κ.λ.π. φόροι, που διέφυγαν της καταβολής τους. Η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο, βάσει του ισχύοντος δασμοφορολογικού καθεστώτος, ανέρχεται στο ποσό των 2.050.024,14 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER