Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 18:11

Το ΑΠΘ καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές του - Τι ισχύει για εγγραφές, φοιτητική λέσχη και φοιτητικές εστίες

Γράφτηκε από την
Το ΑΠΘ καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές του - Τι ισχύει για εγγραφές, φοιτητική λέσχη και φοιτητικές εστίες

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να υποδέχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τους πρωτοετείς, που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στις Σχολές και Τμήματά του.

"Το ΑΠΘ υποδέχεται για άλλη μια χρονιά τους νέους φοιτητές του. Να είναι σίγουροι ότι η οικογένεια του Αριστοτελείου θα τους αγκαλιάσει επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτιστικά. Τους προτρέπω να ζήσουν τη φοιτητική τους ζωή με όλες τις εκφάνσεις ενός νέου ανθρώπου, να γνωρίζουν ότι η ζωή αυτή είναι ανηφορική, αλλά στο τέλος της ανηφόρας ο ήλιος θα είναι τόσο δυνατός, που θα τους οδηγεί σε όλη τους τη ζωή", δήλωσε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έχει η διοίκηση του Ιδρύματος την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εγγραφές μέσω του συστήματος υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής του υπουργείου Παιδείας. Ακολούθως οι εγγραφέντες, για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους ή όποια συμπληρωματικά δικαιολογητικά τους ζητηθούν από τις Γραμματείες.

"Εθελοντές φοιτητές παίρνουν τους πρωτοετείς από το χέρι"

"Οι γραμματείες μας είναι και έτοιμες και έμπειρες", διαβεβαίωσε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τη νέα δράση υποστήριξης των πρωτοετών, που εγκαινιάζει φέτος το ΑΠΘ, κινητοποιώντας την ίδια τη φοιτητική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ θα υποδέχονται τους πρωτοετείς και θα τους δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο και τις υπηρεσίες του. "Στις εισόδους του Πανεπιστημίου, καθημερινά από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (stands), στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, θα υποδεχόμαστε τους πρωτοετείς μέσω των φοιτητών μας", εξήγησε ο κ. Κωβαίος , προσθέτοντας ότι επιλέχθηκαν επτά σημεία περιμετρικά και εντός του ΑΠΘ -στη Φιλοσοφική Σχολή, στην Εγνατία απέναντι από τη ΔΕΘ, στην Αγίου Δημητρίου, μπροστά από τη Βιβλιοθήκη και τη Φοιτητική Λέσχη- "οπότε ουσιαστικά από όπου θελήσει να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιου θα περνάει από αυτά".

Οι εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες θα ενημερώνουν τους πρωτοετείς συναδέλφους τους για θέματα που τους αφορούν στην πρώτη τους επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, όπως για τον τρόπο εγγραφής, την έναρξη των μαθημάτων, τη θέση που βρίσκεται η Σχολή τους, η Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Φοιτητική Λέσχη, οι Φοιτητικές Εστίες, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Στους φοιτητές θα δίνεται ένας "Σύντομος Οδηγός Επιβίωσης", στον οποίο θα αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή τους στο Πανεπιστήμιο και την πόλη.

Η εν λόγω δράση υλοποιείται από την Πρυτανεία του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών της Διεύθυνσης Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων και το Γραφείο Συντονισμού και Ανάπτυξης των αθλητικών και των πολιτιστικών φοιτητικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Κωβαίος εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή των πρυτανικών Αρχών για το γεγονός ότι η φοιτητική κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση εθελοντικής συμμετοχής στη δράση. "Κάναμε μία ανοιχτή πρόσκληση προς τους φοιτητές μας. Έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 120 εθελοντές, μέσα σε 2-3 μέρες και μάλιστα σε περίοδο εξεταστικής. Θεωρώ ότι μέχρι τη Δευτέρα μπορεί να είναι και 200 οι εθελοντές μας. Είναι ακόμη ανοιχτή η πρόσκληση", διευκρίνισε.

"Με επίδειξη δελτίου επιτυχίας και εγγραφής η σίτιση στη Λέσχη"

Το εστιατόριο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (ΠΦΛ), ξεκίνησε την λειτουργία του για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, με καθημερινό ωράριο 8.00 με 9.30 (πρωϊνό), 12.30-16.00 (γεύμα) και 18.30-21.30 (δείπνο).

 Οι φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν να σιτίζονται στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στον σύνδεσμο https://register.auth.gr/dining-info , όμως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ισχύουν οι εγγραφές της προηγούμενης χρονιάς και οι φοιτητές θα εισέρχονται στην ΠΦΛ με την επίδειξη της περσινής κάρτας σίτισης. Για τους πρωτοετείς η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής.

"Σε αυτή τη φάση κι επειδή ακόμη αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάνει τις αιτήσεις τους, θα σιτίζονται με βάση το δελτίο επιτυχίας αρχικά και το δελτίο εγγραφής τους αργότερα. Όμως, από την πρώτη στιγμή που θα εγγραφούν θα κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση στη σελίδα της πανεπιστημιακής φοιτητικής λέσχης για να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά, τα οποία είναι πολύ απλά και μετά θα κληθούν από τη διοίκηση της Λέσχης να παραλάβουν την κάρτα σίτισης, με την οποία και θα σιτίζονται. Αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί κάπου στο μέσο Οκτωβρίου", ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

Πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δωρεάν σίτισης, όπως και για το εβδομαδιαίο μενού, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα ΠΦΛ http://www.pfl.auth.gr/

Ο αντιπρύτανης που είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΦΛ υπενθύμισε σε ό,τι αφορά τον ανάδοχο της σίτισης ότι "έχουμε φροντίσει μέχρι το 2021 να μην χρειάζεται καμία άλλη διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή είμαστε καλυμμένοι για δύο ακόμη χρόνια".

"Θα καλυφθούν οι αιτήσεις για τις φοιτητικές εστίες"

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στις φοιτητικές εστίες ο κ. Κωβαίος διευκρίνισε: "Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 δωμάτια, τα οποία είναι ελεύθερα κι έχουμε προς επεξεργασία περίπου 150 αιτήσεις. Υπάρχει ένα συμβούλιο καθηγητών, το οποίο τις επεξεργάζεται, με βάση κριτήρια εισοδηματικού τύπου και κοινωνικά. Την προηγούμενη χρονιά όλες οι αιτήσεις είχαν ικανοποιηθεί. Περιμένουμε και μία νέα σειρά δωματίων που θα αδειάσουν, με τη νέα εξεταστική του Σεπτεμβρίου, αυτή που τρέχει αυτή τη στιγμή, επομένως μπορεί να υπάρχει μία καθυστέρηση μέχρι να αδειάσουν αυτά τα δωμάτια γα να πάρουμε και τις τελευταίες φετινές αιτήσεις. Νομίζω, ωστόσο, με βάση και την περσινή εμπειρία ότι θα έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των αιτήσεων". 


NEWSLETTER