Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 16:37

ΚΥΣΕΑ για προσφυγικό: NATO και FRONTEX θα ελέγχουν τις ροές στο Αιγαίο

Γράφτηκε από την

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 21/9 στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα το προσφυγικό, μετά τις μαζικές αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το θέμα στις 31 Αυγούστου 2019.

Στο Μαξίμου αποφασίστηκε:

Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Μέρος στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας και Άκης Σκέρτσος.

Το προσφυγικό «τσουνάμι» που είναι σε εξέλιξη έφερε τις τελευταίες πέντε μέρες τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα νούμερο ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένες και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ - καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.
Περισσότερα στο ethnos.gr