Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 21:49

Χίος: Επιτυχημένη άσκηση έρευνας και διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος

Γράφτηκε από την

 

Άσκηση έρευνας και διάσωσης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» στη νότια Χίο, παρακολούθησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στην οποία συμμετέχουν το Λιμενικό Σώμα, η Frontex, εθελοντές καθώς και μέσα και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να διαχειριστούν ένα περιστατικό έρευνας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στη θαλάσσια περιοχή της Χίου υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτήν συμμετέχουν διάφοροι τύποι πλωτών και εναέριων μέσων. Ενώ σκοπός της είναι η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε συναφούς είδους περιστατικά, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ο εντοπισμός και η επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών. 

Μετά το τέλος της άσκησης ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες της σημερινής άσκησης έρευνας και διάσωσης που έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα στελέχη της Frontex, τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις ομάδες Διάσωσης Χίου και Αθηνών, αλλά και τους εθελοντές από το Πανεπιστήμιο της Χίου.

Η επιτυχημένη σημερινή άσκηση επιβεβαιώνει το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και φρόνημα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν διασφαλίζοντας τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, αλλά και την ασφαλή τήρηση και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας.

Ήδη υλοποιείται η απόφαση του πρόσφατου ΚΥΣΕΑ, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των λιμεναρχείων του Ανατολικού Αιγαίου, τόσο με προσωπικό, όσο και με μέσα, ενώ σε συνεργασία και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ενισχύουμε το δίχτυ ασφαλείας των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας.

Επιπλέον, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενισχύει και θα ενισχύσει το αμέσως προσεχές διάστημα το Λιμενικό Σώμα και με μέσα, αλλά και με σημαντικό σύγχρονο εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα μεγαλύτερο των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ