Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 08:29

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου

Γράφτηκε από την
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου

 

"Ολα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου το οποίο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο": Αυτά λέει η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων στα δύο πρώτα άρθρα.

Συμβαίνει όμως αυτό στην καθημερινή ζωή ή μήπως επειδή τα ζώα δεν έχουν φωνή δεν έχουν και δικαιώματα; Ανησυχητικό είναι πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας οι καταγγελίες στη Μεσσηνία για ζητήματα καταπάτησης των κανόνων ευζωίας, παραμέλησης ή και κακοποίησης κυρίως των σκύλων όλο και πληθαίνουν. 

 

Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και η "Ε" με αφορμή την ημέρα αναζήτησε στατιστικά στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας για τις καταγγελίες κακοποίησης ζώου (παθητική, ενεργητική, θανάτωση με φόλα ή άλλο τρόπο, εγκατάλειψη), για να διαπιστώσουμε κατά πόσο τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος για την προστασία τους. Επίσης, μιλήσαμε με τον αστυνόμο Α' του Τμήματος Καλαμάτας Παναγιώτη Κομπότη, ο οποίος έχει χειριστεί τέτοιες καταγγελίες, για να εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις επιλαμβάνεται η ΕΛΑΣ, όπως και να εκφράσει μέσα από την εμπειρία του κατά πόσο αυτές αποδεικνύονται αληθινές ή έχουν κάποιες φορές μια δόση υπερβολής.

ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι καταγγελίες όπως ανέφερε ο αρμόδιος αστυνόμος Α' ο οποίος μας έδωσε τα στοιχεία αφορούν επί το πλείστον σκύλους και λιγότερο γάτες ή ιπποειδή. Ανησυχητική ωστόσο ακούγεται η διαπίστωσή του ότι με το πέρασμα του χρόνου όλο και πληθαίνουν -ενδεικτικά το τρέχον έτος και σε εβδομαδιαία βάση ο αξιωματικός του Α.Τ. Καλαμάτας μας λέει ότι γίνονται αποδέκτες τουλάχιστον μίας καταγγελίας "για πάσης φύσεως ζητήματα που αφορά τη διατήρηση ζώων".

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΥΖΩΙΑΣ

Βέβαια, από την εμπειρία του διαπιστώνει ότι πολλές φορές είτε δεν υφίσταται κακοποίηση, είτε ο κάτοχος του ζώου δεν τηρεί τους κανόνες ευζωίας που οφείλει για την προστασία και την καλή μεταχείριση του ζώου του. Δηλαδή, να μένει σε ένα καθαρό, υγιεινό, άνετο και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες περιβάλλον, αλλά και σε κατάλληλους χώρους προσαρμοσμένους στο φυσικό τρόπο διαβίωσής του. Οπως και να έχουν τροφή και νερό, να ασκούνται και φυσικά να έχουν κτηνιατρική περίθαλψη και βιβλιάριο. Η έλλειψη όλων των παραπάνω είναι μια περιγραφή για το τι σημαίνει νομικά η  παθητική κακοποίηση. Βέβαια, οι αστυνομικοί δεν είναι αυτοί οι οποίοι θα αποφανθούν αν όντως ισχύει, καθώς κατάλληλος να πει κάτι τέτοιο είναι ο κτηνίατρος, που θα εξετάσει γενικότερα την κατάσταση υγείας του ζώου.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΒΙΑΣ

Αντίθετα, η ενεργητική κακοποίηση διακρίνεται αμέσως, αφού φαίνεται πότε ένα ζώο κάποιος το κακομεταχειρίζεται ή βασανίζεται, όπως και η δηλητηρίαση από φόλα. Επίσης, για ενεργητική κακοποίηση διώκονται και όσοι... κρεμάνε ένα ζώο, το χτυπάνε ή το κακοποιούν ασκώντας πάνω του βία με διάφορους τρόπους.

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Το περιεχόμενο των καταγγελιών που δέχεται ένα αστυνομικό τμήμα ποικίλλει, μας λέει ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, κι έχουν να κάνουν: με διατάραξη κοινής ησυχίας για γαβγίσματα (στην Καλαμάτα τους καλούν καλοκαίρι συνήθως δυο - τρεις φορές την εβδομάδα), δάγκωμα από σκύλο (μια τέτοια καταγγελία έγινε το 2017, δύο πέρυσι και φέτος μία), για ατσιπάριστα ζώα ή χωρίς βιβλιάριο (δύο - τρεις το μήνα), παράπονα ότι κάποιος γείτονας έχει μαζέψει πολλά ζώα στο σπίτι του, όπως φυσικά και καταγγελίες ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης, εγκατάλειψη ζώου στο δρόμο και θανάτωση από φόλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις από σκύλους παρατηρείται ότι γίνονται όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δεμένα τα ζώα τους στη βόλτα ή όταν αυτά διέφυγαν από την προσοχή του αφεντικού τους και βγήκαν από το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά καταγγελίες για πολλές γάτες ή σκύλους σε ένα σπίτι, ο νόμος δεν περιορίζει τον αριθμό τους στις μονοκατοικίες, ενώ σε πολυκατοικίες το περιορίζει σε δύο ανά διαμέρισμα, εφόσον ορίζεται και από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αυτονόητο είναι ότι σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πλήθος των ζώων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας.

ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τμήματος, έγιναν 15 το 2017, 30 πέρυσι και φέτος ανέρχονταν μέχρι πριν ένα μήνα σε 20. Εκτός από 4, οι οποίες αφορούσαν ιπποειδή και 5 για γάτες, όλες οι άλλες ήταν με θύματα σκύλους. Στους ελέγχους οι οποίοι ακολούθησαν των καταγγελιών, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 7 παραβάσεις για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας το 2017 (δεν αποδείχθηκε το σκέλος των καταγγελιών για την αναφερόμενη κακοποίηση), 11 όμοιες παραβάσεις πέρυσι, ενώ για φέτος έχουν βεβαιωθεί 4 παραβάσεις σχετικά με κανόνες ευζωίας.

Οσον αφορά τα ιπποειδή, μόνο σε μια περίπτωση διαπιστώθηκε παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, ενώ στο σύνολο των υπολοίπων προαναφερόμενων καταγγελιών, βεβαιώθηκαν το τρέχον έτος δύο παραβάσεις για ενεργητική κακοποίηση σκύλου. Στη μια χτυπούσαν το ζώο με μια ράβδο, βασανίζοντάς το με διάφορους τρόπους. Στην άλλη το μαχαίρωσαν, το έλουσαν με βενζίνη και πήγαν να το κάψουν!

ΦΟΛΕΣ

Οσο για τις δηλητηριάσεις ζώων, οι αστυνομικοί κατά καιρούς γίνονται δέκτες καταγγελιών για σκυλιά τα οποία σκοτώνουν με φόλες, αλλά δυστυχώς ο χρόνος που συνήθως περνά μέχρι την καταγγελία δυσχεραίνει τις έρευνες για το δράστη, καθώς σπάνια βρίσκεται μια αξιόπιστη μαρτυρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ποιος το έκανε. Καταγγελίες για φόλες το αστυνομικό τμήμα έχει δεχτεί τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά 15, αλλά μόνο σε μία από αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να αξιοποιήσουν στοιχεία τέτοια τα οποία να τους οδηγήσουν στο δράστη.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Αναφορές πολιτών ότι κάποιος εγκατέλειψε το ζώο του στο δρόμο οι αστυνομικοί δεν δέχονται συχνά. Στις λίγες περιπτώσεις που αυτό έγινε -συνολικά 10 μέσα στην τελευταία τριετία- στην πράξη φανερώνεται ότι ο ιδιοκτήτης αφήνει το ζώο του ελεύθερο χωρίς επιτήρηση και γενικότερα το παραμελεί. Αυτό που επισημαίνει ο συνομιλητής μας είναι το αυτονόητο: Δηλαδή, χωρίς ένα ζώο να φέρει τσιπ, για να ταυτοποιείται ο τελευταίος κάτοχός του, δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης και να έχει ποινικές κυρώσεις.

Σε ό,τι δε αφορά γενικότερα τις καταγγελίες προς την Αστυνομία, αυτές προέρχονται τόσο από εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων, όσο και από πολίτες που στην πλειοψηφία τους είναι επώνυμες.


NEWSLETTER