Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 12:11

Με κάρτα η είσοδος των φοιτητών στα ΑΕΙ

Γράφτηκε από την
Με κάρτα η είσοδος των φοιτητών στα ΑΕΙ

Σε αναζήτηση νέων μεθόδων φύλαξης προκειμένου να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα, όπως οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια αλλά και οι βιαιοπραγίες εντός πανεπιστημιακών χώρων, βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα είναι να επανέλθει η συζήτηση περί κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, κάτι που άλλωστε δηλώνουν ανοικτά τα στελέχη της, όπως γράφουν σε ρεπορτάζ τους «Τα Νέα».

Ως προϋπόθεση θέτουν το να λάβουν σχετική πρωτοβουλία για το θέμα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας συντάσσει νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο θα έχει παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα αντίστοιχα ζητήματα.

Είναι μια λύση που θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε μικρά πανεπιστήμια, καθώς είναι πιο δύσκολα εφαρμόσιμη για τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφέρει το ρεπορτάζ. Και βεβαίως συνδυάζεται με επαρκή φωτισμό τις βραδινές ώρες των πανεπιστημιακών χώρων και «άνοιγμα» τους σε περιόδους Σαββατοκύριακων ή αργιών στην τοπική κοινωνία με τη μορφή εκδηλώσεων ή επιστημονικών συναντήσεων.

«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» δηλώνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου και προσθέτει:

«Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού, κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει. Το σύστημα μπορεί σήμερα πιστεύω να αυτορυθμιστεί, με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του».


NEWSLETTER