Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:40

Καιρός: Αφρικανικό χαμηλό φέρνει σκόνη και βροχές (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καιρός: Αφρικανικό χαμηλό φέρνει σκόνη και βροχές (Βίντεο)

Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Τρίτη. Τα εν λόγω φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα το πρωί η κίνηση του Αφρικανικού χαμηλού ξεκίνησε προς τα νότια της Κρήτης από τις ακτές της Λιβύης.

Κατά τις επόμενες ώρες, βροχές αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη, ενώ από την νύχτα της Τρίτης 14/01 προς Τετάρτη 15/01 τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο Νότιο και αργότερα στο Κεντρικό Αιγαίο.

Από αύριο το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες θα πλήξουν κατά κύριο λόγο την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Νότιες Κυκλάδες. Παράλληλα ασθενέστερες θα είναι βροχές που θα σημειωθούν την ίδια ημέρα στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Φαινόμενα αναμένονται και την Πέμπτη 16/01, κυρίως στο Νότιο Αιγαίο, όπως επισημαίνει το meteo.gr.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης:

Τα Αφρικανικά χαμηλά αυτού του τύπου δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά της οροσειράς του Άτλαντα. Είναι μικρότερα σε μέγεθος από τις συνήθεις Μεσογειακές υφέσεις και κινούνται ταχύτατα προς ανατολάς, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι η μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.


NEWSLETTER