Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 15:30

Ρέθυμνο: Στήριξη της καθημερινότητας των πολιτών μέσω έξυπνων εφαρμογών

Γράφτηκε από την
Ρέθυμνο: Στήριξη της καθημερινότητας των πολιτών μέσω έξυπνων εφαρμογών

Η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, με στόχο την αναβάθμιση της εσωτερικής τους λειτουργίας αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι σύντομα πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος. 

Όπως γνωστοποιεί η δημοτική αρχή, από το 2005 ο Δήμος Ρεθύμνης εφάρμοσε ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου, εκτός των άλλων, να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την έγκυρη πληροφόρηση και την ταχύτητα στις συνδιαλλαγές και την επικοινωνία του με τους πολίτες. Εξάλλου και προκειμένου οι δημότες να έχουν ασφαλή, γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας,  ο Δήμος εφάρμοσε έργα πληροφορικής. «Δημιούργησε ένα διαλειτουργικό περιβάλλον με στόχο  να απλοποιήσει τη ζωή του πολίτη και τη λειτουργία της επιχείρησης, να προβάλει τα υλικά και άυλα πλεονεκτήματα του τόπου μας και να βελτιώσει την εμπειρία του επισκέπτη» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της μηχανοργάνωσης του Δήμου, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες πολίτες και επισκέπτες, στην πλήρη αξιοποίηση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.  

Ήδη το Rethymno.Guide (https://www.rethymno.guide/) που αποτελεί τον Τουριστικό Οδηγό της Πόλης λειτουργεί σε 8 γλώσσες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο σε όλους του δημότες και επισκέπτες μέσω του ασύρματου δικτύου (WiFi) του Δήμου Ρεθύμνης που περιλαμβάνει 110 σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (access points) με συνολική, πραγματική ταχύτητα, διαθέσιμη στο δίκτυο, που ξεπερνά τα 2.5 Gbps. Το δίκτυο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στη χώρα (δημοσίου φορέα) με συνδέσεις που φτάνουν τις 40.000 (μοναδικοί χρήστες) ανά μήνα και συνολική κίνηση δεδομένων που ξεπερνά πια τα 2.0 Terabytes το μήνα. 

Επίσης ο δήμος Ρεθύμνης στο πλαίσιο υλοποίησης  έργων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, ετοιμάζεται να προβεί στην αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού του Δήμου τα οποία, ενταγμένα στη «smart» φιλοσοφία, θα δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου όλων των συνδεδεμένων φωτιστικών σωμάτων. Παράλληλα η δημοτική αρχή αποφάσισε και εγκατέστησε «έξυπνο» σύστημα συλλογής UCOs (τηγανέλαια). Το σύστημα αυτό αποτελείται από αισθητήρες εντός των κάδων και πλατφόρμα ένδειξης της πληρότητας τους, για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της συλλογής τους. Ήδη έχουν εγκατασταθεί 30 κάδοι. 

Με απόλυτη επιτυχία λειτουργεί, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, το σύστημα Τηλεματικής - Διαχείρισης στόλου οχημάτων του δήμου που εξασφαλίζει οικονομία στις δημοτικές δαπάνες, την ασφάλεια των εργαζομένων στα δημοτικά οχήματα, τον διαρκή και ακριβή έλεγχο της κατάστασης των οχημάτων, της κατανάλωσης καυσίμων και των φθορών τους από τη χρήση. 

Εξάλλου, μέσω του smart phone ή του tablet οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, μπορούν κατεβάζοντας την εφαρμογή "Δημότης Ρεθύμνου" (Android & iOS), να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήματα και να ενημερώνονται για την εξέλιξή τους, να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό των αιτημάτων τους, να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για βλάβες, ζημιές και άλλα προβλήματα καθημερινότητας. Παράλληλα από την εν λόγω εφαρμογή μπορούν να πληροφορούνται για τα τελευταία νέα του δήμου και της πόλης, για τις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των κινηματογράφων, τα εφημερεύοντα φαρμακεία, ενώ μπορούν να βρουν χρήσιμα τηλέφωνα και σημεία ενδιαφέροντος στο Ρέθυμνο που αποτυπώνονται  σε διαδραστικό Χάρτη με οδηγίες πλοήγησης κ.α.  

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος, Γιώργης Μαρινάκης είπε ότι: «Στις παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσω του ανοιχτού κέντρου εμπορίου (open mall) στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου (Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου), θα εγκατασταθεί σύγχρονος εξοπλισμός παροχής υπηρεσιών για τον επισκέπτη. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα έξυπνα παγκάκια φόρτισης κινητών και σύνδεσης στο διαδίκτυο». Δήλωσε όμως ότι η προσφορά στους πολίτες μέσα από τα καινοτόμα και «έξυπνα» συστήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, πρέπει να αξιολογηθεί δεδομένης της παρακαταθήκης για το μέλλον και τις επόμενες γενεές. «Ανάμεσα σε αυτά είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν για όλους τους χρήστες, η εγκατάσταση στο Ρέθυμνο του συστήματος παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε 11 επιλεγμένες θέσεις, η εγκατάσταση «έξυπνου» συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, που αποτελείται από αισθητήρες θέσεων και από πλατφόρμα διαχείρισης για την άμεση ενημέρωση σε περίπτωση παράβασης, ενώ αναπτύσσεται σύστημα για την εύκολη ανεύρεση διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης μέσω της εφαρμογής για κινητά «Δημότης Ρεθύμνου».


NEWSLETTER