Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 09:50

Κακοκαιρία: Ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Γράφτηκε από την
Κακοκαιρία: Ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έντονες καταιγίδες έπληξαν τα νησιά του Αιγαίου, με τη Σύρο και τη Σκόπελο.

Η κακοκαιρία πλήττει πολλές περιοχές της επικράτειας με τον χιονιά να κάνει την εμφάνισή του από χθες Πέμπτη και στα βόρεια της Αττικής. Λευκό είναι το τοπίο στην Πεντέλη, τον Άγιο Στέφανο, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τον Διόνυσο τη Νέα Ερυθραία και τον Υμηττό, ενώ και νοτιότερα ρίχνει χιονόνερο.

Η Σύρος βρέθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα στο «μάτι» της κακοκαιρίας, με το τσουχτερό κρύο, τις καταιγίδες και το χαλάζι να έχουν δημιουργήσει ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό, αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που καλύφθηκαν δρόμοι και χωράφια, σαν να είχε χιονίσει.

Η Αττική και ιδιαίτερα τα βόρεια προάστια δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες χιονιού έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ τη νύχτα επικράτησε το κρύο, ο παγετός και οι ισχυροί άνεμοι, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή

Βελτίωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται σήμερα Παρασκευή ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα, ενώ θυελλώδεις θα είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο, φτάνοντας έως και τα εννέα μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των Σποράδων, της Εύβοιας και των Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το πρωί και στην Κρήτη από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 4, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 10, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 1 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 10, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 3 έως 10 και στην Κρήτη από 5 έως 11.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου έως το πρωί. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς.


NEWSLETTER