Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 11:30

Ηλεία: Τα δίχτυα έβγαλαν λεοντόψαρο με δηλητηριώδη αγκάθια

Γράφτηκε από την
Ηλεία: Τα δίχτυα έβγαλαν λεοντόψαρο με δηλητηριώδη αγκάθια

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ψαράς στα νερά της Ηλείας στο Ιόνιο είδε στα δίχτυα του ένα λεοντόψαρο. Μετά την Κυλλήνη και τα ανοιχτά του Κατάκολου ο τρίτος «εισβολέας» βρέθηκε στον Άγιο Ανδρέα.

Μπορεί να μην είναι τοξικός στην κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, όμως παραμένει επικίνδυνος λόγω των αγκαθιών του σύμφωνα με το ilialive.gr.

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015.

Είναι τροπικό ψάρι που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Οι συχνές αναφορές, επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα του είδους, όπως έχει επισημανθεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Εξαιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων αγκαθιών που φέρει το είδος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα το πιάσει κάποιος ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και τρυπηθεί από τα αγκάθια του.

Ωστόσο όπως λέγεται το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και ο σκορπιός, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις αγκάθια.


NEWSLETTER