Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 16:11

Γρίπη των πτηνών: Φόβος για τα κρούσματα στην «πόρτα» της Ελλάδας

Γράφτηκε από την

Η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων σε πάπιες εκτροφής στη Νότια Βουλγαρία χτυπά «καμπανάκι» επαγρύπνησης και στην περιοχή της Θράκης - Την ίδια ώρα παραμένει ο συναγερμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

«Καμπανάκι» και στη Θράκη σήμανε η έξαρση κρουσμάτων ιού της γρίπης των πτηνών, του υπότυπου Η5Ν8, σε πάπιες εκτροφής στα νότια της γειτονικής Βουλγαρίας. Η πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια έχει θέσει σε εγρήγορση τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και έχει εντείνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται σε μονάδες πουλερικών στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης που βρίσκεται σε εφαρμογή.

«Λαμβάνουμε δείγματα από πουλερικά και τα στέλνουμε στο εργαστήριο. Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα», είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο οποίος πάντως είναι καθησυχαστικός αναφορικά με τη συγκεκριμένη νόσο. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση μιας πολύ σημαντικότερης απειλής, αυτής της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ειδικά μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στην περιοχή των Σερρών. Πάντως και στις δύο ζωονόσους οι επιπτώσεις είναι μόνο οικονομικές και περιορίζονται στο ζωικό κεφάλαιο, με τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο να είναι από απειροελάχιστος ως ανύπαρκτος.

Ο Η5Ν8 και οι φόβοι για νέα έξαρση

Ο Η5Ν8 (ιός γρίπης τύπου Α) είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος που έχει ως «αποθήκη» και φορέα κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άλλα είδη πτηνών, άγρια και οικόσιτα. Ο ιός έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς κανένα περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους επιστήμονες ωστόσο να μην αποκλείουν να υπάρξει στο μέλλον. Η εμπειρία του θανατηφόρου και για τους ανθρώπους Η5Ν1 (σ.σ. διαφορετικού στελέχους της γρίπης των πτηνών) δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Περισσότερα στο ethnos.gr