Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 16:23

Αρειος Πάγος για Novartis: Να ερωτηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πώς θα καταθέσουν

Γράφτηκε από την
Αρειος Πάγος για Novartis: Να ερωτηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πώς θα καταθέσουν

Πότε θα δοθούν οι απαντήσεις για τα άλλα δύο ζητήματα τα οποία έθεσε η επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Τον πιο κρίσιμο ρόλο στον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον των ανακριτικών ή των εισαγγελικών αρχών, εντός του νομικού πλαισίου που προβλέπεται, έχουν οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Αυτό είναι το διά ταύτα του εγγράφου που έστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μετά το αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, η οποία ζητούσε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διασφαλίσει τον τρόπο εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί. Ειδικότερα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τα εξής:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.)λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασης του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου. Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν την ερχομένη εβδομάδα.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER