Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 12:00

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»

Γράφτηκε από την
Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»

Ανατολικά αναμένεται να κινηθεί το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο σήμερα βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης και θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι τα δύο διαφορετικά πρόσωπα με τα οποία θα εμφανιστεί, το ένα στα νότια και το άλλο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρα μας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, για σήμερα Παρασκευή 03/04 αναμένονται τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά τμήματα, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά και τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.

Τα σημαντικότερα φαινόμενα αναμένονται το Σάββατο 04/04, με τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες να είναι έντονες στα κεντρικά τμήματα.

Την Κυριακή 05/04, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπου βαθμιαία θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 03/04 έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 04/04/2020, καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία το Σάββατο 04/04 θα ευνοήσει την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη Βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπου σε συνδυασμό με τα φαινόμενα θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά. Η εντυπωσιακή θερμοκρασιακή αντίθεση πάνω από τη χώρα μας, αποτυπώνεται στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa.


NEWSLETTER