Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 12:40

Κορονοιός: 130.000 αιτήσεις εργαζομένων στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Γράφτηκε από την
Κορονοιός: 130.000 αιτήσεις εργαζομένων στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Tις 130.000 έφτασαν οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη 2 Απριλίου το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 80.400 αιτήσεις.

Αυτό σημαίνει πως υποβάλλονται περίπου 35 αιτήσεις κάθε λεπτό και πάνω από 2.000 δηλώσεις την ώρα. Η πλατφόρμα λειτουργεί μόλις 60 ώρες καθώς άνοιξε τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση:

-οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή
-οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους
-οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου

Πρώτα η δήλωση του εργοδότη

Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο στο supportemployees.yeka.gr είναι να έχει προηγηθεί η Δήλωση Αναστολής Σύμβασης του εργοδότη στο σύστημα "Εργάνη". Αν ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει εγκαίρως τη Δήλωση Αναστολής τότε εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών". Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο εργαζόμενος να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του - εφόσον αυτό είναι εφικτό - ώστε να υποβάλλει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων πριν τις 10 Απριλίου στην Εργάνη. Ο εργαζόμενος με τη σειρά του κι εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία που αντιστοιχεί στον λήγοντα του ΑΦΜ του, θα πρέπει να μπει στην δεύτερη" φουρνιά" αιτήσεων εργαζομένων που θα ανοίξει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 11 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι σε αναστολή με τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ τους τον αριθμό 3. Όσοι δεν υποβάλλουν σήμερα δήλωση δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αύριο και μέχρι τις 10 Απριλίου.

Με την ίδια λογική δήλωση θα υποβάλλουν:

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ΚΥΑ.

Tο ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Όπως επίσης και για όσους η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε μετά τις 20 Μαρτίου ανεστάλη με μονομερή απόφαση του εργοδότη ή με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν αίτηση με βάση το ΑΦΜ.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται:

-τους κλειδάριθμους τους TAXISNET για να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.
-το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού
-τα στοιχεία του εκμισθωτή τους εφόσον νοικιάζουν Α κατοικίας.

Αναλυτικά δηλώνουν:

Προσωπικά στοιχεία: Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη" και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών" τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνενόηση με τον εργοδότη του ώστε να υποβάλλει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων πριν τις 10 Απριλίου στην Εργάνη. Ο εργαζόμενος με τη σειρά του κι εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία που αντιστοιχεί στον λήγοντα του ΑΦΜ του θα πρέπει να μπει στην δεύτερη" φουρνιά" αιτήσεων εργαζομένων που θα ανοίξει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 11 Απριλίου.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής». Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER