Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 21:50

Στον εισαγγελέα τα sites που διακινούν σενάρια για δήθεν επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων

Γράφτηκε από την
Στον εισαγγελέα τα sites που διακινούν σενάρια για δήθεν επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται αναρτήσεις του ηλεκτρονικού Τύπου, που επικαλούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες και μάλιστα εντός του μηνός Απριλίου, που δήθεν έχει αποφασιστεί η άρση των μέτρων για την ασθένεια του κορονοϊού.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για περιπτώσεις που εντοπίζονται σε ειδησεογραφικούς και άλλου περιεχομένου ιστότοπους που "προαναγγέλουν" σύντομο τερματισμό των περιοριστικών μέτρων.

Η εντολή του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα εντοπίζοντας εάν και από ποιους ενδέχεται να έχει διαπραχθεί το ερευνώμενο αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διέψευσε τέτοιου είδους αναρτήσεις και φήμες, επικαλούμενος ποινικές κυρώσεις για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Η εισαγγελία εκτιμά πως με την δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι, ενώ καλούνται από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να παραμείνουν σε περιορισμό, με αυστηροποίηση μάλιστα κάποιων μέτρων ενόψει του Πάσχα, γίνονται παράλληλα αποδέκτες ανυπόστατων δημοσιευμάτων. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα των επίμαχων αναρτήσεων αξιολογείται ως σοβαρό, καθώς δημιουργεί στο κοινό στρεβλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επικινδυνότητα της ασθένειας και επιπλέον διαταράσσει την πίστη των πολιτών για την αναγκαιότητα των μέτρων και την κρισιμότητα της συνέχισής τους με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER