Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 15:54

ΓΣΕΕ: Κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
ΓΣΕΕ: Κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Ελλάδα

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας της Συνομοσπονδίας χαιρετίζουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ως μία ημέρα υπενθύμισης και ανάδειξης της σπουδαιότητας και της σημασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «εν μέσω διεθνούς συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αποκαλύφθηκαν περίτρανα τα κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, όπου και εάν απασχολούνται, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, στην ξηρά, στον αέρα ή στη θάλασσα.

Σε συνδυασμό με την έμπρακτη ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι πλέον προφανές ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων συνδέεται με την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του γενικού συμφέροντος, δεν είναι αυτονόητη και οφείλει να περιφρουρείται έγκαιρα και να ελέγχεται αυστηρά από το κράτος».

«Από την άλλη πλευρά, σε έναν κόσμο που αλλάζουν οι μορφές εργασίας, η σύνθεση και η ηλικιακή κατανομή των εργαζομένων και ανακύπτουν νέοι κίνδυνοι, απαιτούνται νέα εργαλεία και νέες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους» διαπιστώνει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, εξαιτίας των συνθηκών κατά την άσκηση της εργασίας τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν υπάρξουν συστηματικές παρεμβάσεις από την πολιτεία πριν αυτά αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στην Ελλάδα περιέχει επαρκείς κανόνες για την τήρηση των υποχρεώσεων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, οι οποίοι, ωστόσο, οφείλουν να επικαιροποιούνται με βάση τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και τις εξελίξεις σε επίπεδο χαρακτηριστικών επαγγελμάτων, ειδικοτήτων και κλάδων απασχόλησης, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας και όχι του κέρδους.

«Δυστυχώς και το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εξουδετερώνεται στην πράξη από τις σοβαρές ανεπάρκειες στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη λειτουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, παραμένουμε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων. Η Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτη» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Σήμερα, όπως υπογραμμίζει, υπό την απειλή του κορονοϊού, είναι καθοριστική, όσο ποτέ άλλοτε, για να σωθούν ζωές.

«Είναι μία τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία της απαραίτητης κουλτούρας και την εφαρμογή των αντίστοιχων κρίσιμων μέτρων και πρακτικών, που δεν πρέπει να χαθεί.

Όλες τις ημέρες του χρόνου, συνδικάτα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες και εμπλεκόμενοι φορείς, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρέμβαση και τη δράση μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι μέγιστες δυνατές συνθήκες πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και υπεράνω των κερδών» σχολιάζει η ΓΣΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER