Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 08:40

Επιστρέφουν στα σχολεία τους και οι τελευταίοι μαθητές

Γράφτηκε από την
Επιστρέφουν στα σχολεία τους και οι τελευταίοι μαθητές

Στα θρανία τους επιστρέφουν εκ περιτροπής από σήμερα οι μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου, καθώς τα σχολεία τους επαναλειτουργούν έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες «λουκέτου» με νέα μέτρα προστασίας, χωρισμένα τμήματα, πλαφόν μαθητών και προαιρετική χρήση μάσκας.

Παράλληλα επαναλειτουργούν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς στις 30 του μήνα, ημερομηνία μέχρι την οποία θα παραταθούν και οι συμβάσεις των αναπληρωτών, αναφέρει το ΑΠΕ.

Παράταση σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου

Η τρέχουσα σχολική χρονιά για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα συνεχιστεί από την 1η Ιουνίου στις σχολικές αίθουσες και θα λήξει στις 26 Ιουνίου, αντί στις 15 Ιουνίου που ήταν ορισμένη πριν από τα νέα δεδομένα λόγω κορονοϊού.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, για εκείνους η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Έως 15 μαθητές ανά τάξη και τήρηση αποστάσεων

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Σχολαστικός καθαρισμός, διαφορετικά διαλείμματα και προαιρετική χρήση μάσκας

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Επίσης, ο αερισμός των αιθουσών θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Για τη μείωση του συγχρωτισμού θα γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρώτη μέρα

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία και ειδικές άδειες

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν σήμερα θα υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. Όπως έχει πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Άδειες ειδικού σκοπού

Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της και, ειδικότερα, όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων αυτών, στα οποία εντάσσονται τα τέκνα.

Εφόσον, λοιπόν, έχει κριθεί αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των αναφερόμενων μονάδων η δημιουργία υποτμημάτων, τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς, κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα, δεν λειτουργεί και, κατά συνέπεια, αυτά δεν δύνανται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, βάσει του εφαρμοζόμενου ειδικού προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι, που είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας, υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υποτμήματος της οικείας σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής διακεκομμένα, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, ενώ, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα, όπως εξήγησε η υπουργός. Σε συνέντευξή της ανέφερε πάντως πως το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί μετά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Ανοίγουν σήμερα και τα Ειδικά Σχολεία. Οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, και εκείνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Διατήρηση των βιβλίων και για την επόμενη σχολική χρονιά

Με σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο έχει καλέσει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να κρατήσουν όλα τα βιβλία των παιδιών τους, για την περίπτωση που χρειαστεί να αξιοποιηθούν και την επόμενη σχολική χρονιά.

Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου. Πάντως, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η έναρξη δεν θα τοποθετηθεί χρονικά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.


NEWSLETTER