Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 11:50

Αναστασία Κοτανίδου: Νοέμβριο προς Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Αναστασία Κοτανίδου: Νοέμβριο προς Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα έρθει στην Ελλάδα Νοέμβριο προς Δεκέμβριο «γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

«Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνοστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις» είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 fm η κ. Κοτανίδου.

Για τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που δημιουργείται κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας». «Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο» είπε.

Για το εμβόλιο η καθηγήτρια εκτίμησε ότι θα το έχουμε «το αργότερο στις αρχές του 2021», δίνοντας μεγάλη πιθανότητα «να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του κορονοϊού «όμως δεν είναι τέτοιες που να έχουν επηρεάσει την μολυσματικότητα του ιού».

Χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ, αντίθετα, «είναι πολύ άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως». «Αυτό οφείλεται στο ότι όλος ο κόσμος έχει σταματήσει να κρατάει αποστάσεις και έχει γενικώς χαλαρώσει γι' αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες στην Ελλάδα» εξήγησε.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικα το ποσοστό όσων έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λέγοντας ότι «έχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35% που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας. Θα παρακολουθούμε για ένα χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο».

Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER