Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 17:59

Ιωάννινα: Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά

Γράφτηκε από την
Ιωάννινα: Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά

 

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη της Πρέβεζας, από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας μετά από πολύμηνη παρακολούθηση.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην Πρέβεζα και στην Αττική, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων τα 7 κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος και τα 4 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ακόμη ένα άτομο που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται, ότι το τέλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης μπήκε μετά την πολύμηνη και μεθοδική έρευνά των αστυνομικών, που διακρίβωσαν πλήρως τη δράση της και ταυτοποίησαν τα στοιχεία όλων των μελών της.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα (09-07-2020), στην Πρέβεζα και στην Αττική, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν,7άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραβάσεων των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Επίσης, συνελήφθησαν δύο άνδρες, εκ των οποίων ένας πυροσβεστικός υπάλληλος και δύο γυναίκες, μη μέλη της ανωτέρω οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ακόμη ένας ημεδαπός, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα από -70- άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας "προφίλ" των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους και υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, συγκρότησαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019 εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της διακίνησης κοκαΐνης, κάνναβης και της ναρκωτικής ουσίας MDMA, στην πόλη της Πρέβεζας.

 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα:

* Ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν από το αρχηγικό μέλος και δύο ακόμα από τα συλληφθέντα μέλη, ένα εκ των οποίων τυγχάνει πυροσβεστικός υπάλληλος.

* Το αρχηγικό μέλος προέβαινε στην παραγγελία και την παραλαβή των ναρκωτικών, τα οποία παρέδιδε στα ανωτέρω δύο βασικά στελέχη.

* Εκείνα προέβαιναν στην αποθήκευση, διαμερισμό και τυποποίηση των ναρκωτικών σε συσκευασίες «φιξάκια» και ακολούθως τις εναπόθεταν σε προκαθορισμένα σημεία «καβάντζες».

* Από τα σημεία αυτά το αρχηγικό μέλος τα παραλάμβανε και τα παρέδιδε προς περαιτέρω διακίνηση στα υπόλοιπα τέσσερα συλληφθέντα μέλη, τα οποία τα διακινούσαν σε χρήστες στην πόλη της Πρέβεζας.

Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες και λάμβαναν αυξημένα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών των ναρκωτικών.

 

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τα παρακάτω:

* ακατέργαστη κάνναβη βάρους 659,05 γραμμαρίων,

* κοκαΐνη βάρους -51,6- γραμμαρίων,

* ναρκωτική ουσία MDMA βάρους 90,5 γραμμαρίων, 

* 10 ναρκωτικά χάπια,

* 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

* χρηματικό ποσό 6.390 ευρώ

* 27 χρυσές λίρες,

* 1 πεντόλιρο με αναγραφόμενη χρονολογία 1893,

* 500 δολάρια Η.Π.Α.,

* πιστόλι,

* 39 φυσίγγια,

* σιδερογροθιά,

* Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,

* 4 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων τρίτων προσώπων, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή τους στο παρελθόν,

* πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,

* σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών,

* χειρόγραφες σημειώσεις.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργείται από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER