Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 08:12

Σχολεία: Ενας μαθητής σε κάθε θρανίο θα ήταν το ιδανικό σενάριο

Γράφτηκε από την
Σχολεία: Ενας μαθητής σε κάθε θρανίο θα ήταν το ιδανικό σενάριο

Υπέρ της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου τάσσεται και ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αλλά, όπως διευκρινίζει στο ethnos.gr, θα πρέπει να υπάρξει και επιπλέον συνδυασμός μέτρων ώστε να υπάρχει προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τη σχετική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση και με όλους τους μαθητές ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι όλοι οι μαθητές θα γυρίσουν ταυτόχρονα στις αίθουσες με μάσκα και μάλιστα σε ένα ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ο κάθε μαθητής να έχει το δικό του θρανίο. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Όπως δηλώνει ο κ.Τσακρής στο ethnos.gr «Το ιδανικό θα ήταν κάθε μαθητής να καθόταν μόνος του σε ένα θρανίο αλλά και να πηγαίνουν τα παιδιά πρωί - απόγευμα για μάθημα».

Ταυτόχρονα, όπως αποσαφηνίζει, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα επιτήρησης με εργαστηριακό έλεγχο, ώστε αν χρειαστεί να μπορεί άμεσα να γίνει ένα τεστ και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού. «Στην περίπτωση αυτή μπορεί και να χρειαστεί να κλείσει ένα σχολείο. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα για εργαστηριακό έλεγχο και ιχνηλάτηση. Γι' αυτό εναλλακτικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τηλεκπαίδευση. Το βασικό εργαλείο, πάντως, είναι η χρήση της μάσκας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός μέτρων προστασίας».
Πάντως ο κ. Τσακρής εξηγεί στο ethnos.gr ότι η επιστροφή στα θρανία σε πλήρη σύνθεση αποτελεί μία τάση που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη κυρίως για να υπάρξει ορθή εκπαίδευση των μαθητών αλλά και για την απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους. Γι' αυτό και η χώρα μας κινείται στο ίδιο πλαίσιο και οι ειδικοί προέβησαν στη σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Κεραμέως: Με μάσκες μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

«Ηταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία (με τη χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.λπ).

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι. Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.


NEWSLETTER