Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 09:50

Κορυφώνoνται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Γράφτηκε από την

Σε μία άσκηση για γερά νεύρα μετατρέπεται για την Αθήνα το γεωπολιτικό θρίλερ, που εξελίσσεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία αρνείται πεισματικά να απέχει των επιθετικών ενεργειών με το Oruc Reis, να παραμένει εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρά τις…ηχηρές παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα στον Ερντογάν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεν ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες των τελευταίων 24ωρων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, όπως αυτές εκδηλώθηκαν μέσω των τηλεφωνημάτων Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν και των επισκέψεων του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα αντιστοίχως, μένει, ωστόσο, να αποσαφηνιστεί κατά πόσον οι εν λόγω παρεμβάσεις υποχρεώνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έμπρακτη αναδίπλωση.

Πάντως, ενδεικτικό της αμερικανικής επιθυμίας για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή λογίζεται από κυβερνητικές πηγές το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συζήτηση, που είχε με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν.

Και αυτό γιατί σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η έκδοση νέας NAVTEX, που παρατείνει τον πλου του ωκεανογραφικού, Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως την 1ηΣεπτεμβρίου, δεν εκλαμβάνεται από την Αθήνα σε καμία περίπτωση ως κίνηση αποκλιμάκωσης, μολονότι είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές πως η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα «αγγίζει» πλέον… ευαίσθητα συμφέροντα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και οδηγεί την Άγκυρα σε ένα καθεστώς ιδιότυπης διεθνούς απομόνωσης.

Εξάλλου, δεν διέλαθε της προσοχής διπλωματών στην Αθήνα ότι η έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX συνέπεσε με την έναρξη του ατύπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Γκύμνιχ της Γερμανίας αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω την εμβέλεια της τουρκικής πρόκλησης.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά». Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη διαβάζουν πίσω από την έξαρση της πολεμοχαρούς φρασεολογίας της τουρκικής ηγεσίας, την απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν να εμφανιστεί να ικανοποιήσει μεν το εσωτερικό του ακροατήριο, να αναζητήσει δε μία αξιοπρεπή διέξοδο διαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν η νέα τουρκική NAVTEX, να αποτελεί και έναν εύσχημο τρόπο για την τελική απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνθήκη, που θέτει προς πάσα κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τη μία και μοναδική υφιστάμενη διαφορά, ήτοι τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και υπερκείμενης ΑΟΖ. Εφ όσον επαληθευθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, έμπειροι διπλωμάτες προσδιορίζουν πιθανή επανέναρξη των διερευνητικών επαφών το νωρίτερο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ενόσω η Αθήνα διατηρεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής τις αεροναυτικές της δυνάμεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση δηλωτικό της αταλάντευτης βούλησης της να υπερασπιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κορυφώνει παράλληλα και την διπλωματική της δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο σκαλοπάτι στην διελκυστίνδα με την Τουρκία την κατάρτιση του καταλόγου οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εφ όσον η τελευταία εξακολουθήσει την επιθετικότητα, που επιδεικνύει. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η συνολική στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας θα πρέπει να αποδοκιμάζει…χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την εμμονή Ερντογάν στην προκλητικότητα.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως η απειλή για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ως εκ τούτου, προσδίδουν μεγάλη σημασία στο περιβόητο option paper, που καλείται να διαμορφώσει ο Ζόζεπ Μπορέλ, η αναφορά του οποίου σε…ανοιχτό μικρόφωνο ότι «οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι με τους Έλληνες για την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο» προκάλεσε την ενόχληση της Αθήνας, που διοχευτεύθηκε μέσω του δηλητηριώδους σχολίου του Στέλιου Πέτσα ότι «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, αναμένεται η προαναγγελθείσα για σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκέλα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Βερολίνο δεν αναστέλλει τις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και τη συνεπακόλουθη αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, η νέα γερμανική πρωτοβουλία να περιλαμβάνει και μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη, εν όσω η γερμανική προεδρία δραστηριοποιείται εκ νέου επιχειρώντας να αποφύγει την ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ethnos