Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 10:30

Εξαδάκτυλος: Περίπου 40 με 50 εισαγωγές για κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αθήνας καθημερινά

Γράφτηκε από την
Εξαδάκτυλος: Περίπου 40 με 50 εισαγωγές για κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αθήνας καθημερινά

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και τον δείκτη μεταδοτικότητας που όπως τόνισε στην Αθήνα είναι λίγο πάνω από το R1 μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (1/10) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι επιστήμονες με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν αναμένουν να δουν αμέσως μείωση των κρουσμάτων αλλά σταθεροποίηση η οποία θα διαρκέσει για λίγο πριν αρχίσουμε να βλέπουμε την πτώση.

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε: «Επειδή είμαστε στην πρώτη μέρα του Οκτωβρίου μπορούμε να μιλήσουμε για τον Σεπτέμβριο από τον οποίο έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα κακά είναι πως ήταν ο φονικότερος μήνας ολόκληρης της πορείας του κορονοϊού καθώς πέθαναν 125 συνολικά άνθρωποι. Από αυτούς περίπου το 40% το πρώτο δεκαπενθήμερο και το 60% το δεύτερο».

Εξηγώντας πως η χώρα είναι «κομμένη στα δύο» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε: «Η Αττική ακολουθεί μία πορεία διαφορετική από την υπόλοιπη χώρα. Έχουμε περίπου 40 με 50 εισαγωγές για κορονοϊό καθημερινά με ένα σύνολο 650 νοσηλευόμενων από τους οποίους οι 78 βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η Αττική κινείται γύρο στο 50% κάλυψη στις κλίνες που διατείνονται για covid και η υπόλοιπη χώρα κινείται πιο χαμηλά.

«Τα μέτρα όπου εφαρμόζονται αποδίδουν» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Όπως είπε πολύ εμφατικά χτες ο κ. Τσίοδρας η Θεσσαλονίκη είχε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά των Αθηνών στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Δεν ανιχνεύονται στα λύματα τα κομμάτια του ιού στον βαθμό που ανιχνεύονταν, όπως ανακοινώθηκε από το ΑΠΘ».

«Στην Αθήνα ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το R1» εξήγησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Δεν έχει φτάσει η συζήτηση στο σημείο λήψης περαιτέρω μέτρων, όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και τόνισε πως το ενδεχόμενο να ληφθούν νέοι περιορισμοί είναι ανοιχτό με την κατάσταση να παρακολουθείται ανά ημέρα.

Τέλος μιλώντας για τη συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να συνωστίζεται ο κόσμος εξηγώντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση.


NEWSLETTER