Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:40

Κορονοϊός: Πάνω από 11.500 άτομα σε καραντίνα - Ερχονται νέα μέτρα σε τέσσερις πόλεις

Γράφτηκε από την

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε σειρά περιοχών της χώρας φέρνουν και αναβάθμιση συναγερμού. Βάσει του νέου συστήματος του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τα Ιωάννινα, ενώ ακολουθούν και οι Σέρρες. Η Θεσσαλονίκη όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής δεν θα αποφύγει να ανέβει επίπεδο, ενώ μέχρι τώρα βρισκόταν στο κίτρινο. Πολύ σύντομα όμως, ακόμη και μέσα στο επόμενο 24ωρο μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να ανέβει στο πορτοκαλί, το οποίο σημαίνει νέα μέτρα αφού σε αυτή την περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν νέους περιορισμούς.

Η κρίσιμη σύσκεψη κατά την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί μεταξύ των ειδικών του υπουργείου Υγείας, των αρμοδίων Αρχών και τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Κατά τη σύσκεψη θα αποφασισθεί η αλλαγή του επιπέδου επικινδυνότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε τέσσερις από τις περιοχές που έχουν σημάνει «κόκκινο» στις αρχές και πιθανότατα θα ενταχθούν σε άλλο καθεστώς μέτρων, αφού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα. Μεταξύ αυτών των περιοχών που προβληματίζουν εντόνως τις αρχές είναι η Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα στο κίτρινο επίπεδο, η Κοζάνη (στο κόκκινο), οι Σέρρες (μέχρι σήμερα πράσινη) και η Καστοριά (πορτοκαλί).

Εκεί που τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα είναι στα Ιωάννινα και την Καστοριά, δύο περιοχές που είναι στο πορτοκαλί και από ότι φαίνεται με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα θα αλλάξουν επίπεδο και θα πάνε στο κόκκινο. Το επόμενο 24ωρο-48ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επικίνδυνο.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Οι ειδικοί που θα συνεδριάσουν αύριο Τετάρτη από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς, αναμένεται να εισηγηθούν τα νέα μέτρα να επιβληθούν στις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε κίτρινο συναγερμό περνάει στο επίπεδο τρία. Γι αυτό και η κυβέρνηση όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, αναμένεται να εντάξει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας σε πορτοκαλί επίπεδο με νέους αυστηρότερους περιορισμούς. Αντίστοιχα οι Σέρρες μέχρι πρόσφατα ήταν στο πιο «καθαρό» επίπεδο αφού είναι ενδεικτικό ότι είχε χαρακτηριστεί «πράσινη» από τους αρμόδιους, ενώ.

Στη Θεσσαλονίκη που είχε καταγραφεί μία ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα, τα πράγματα άλλαξαν άρδην το τελευταίο διάστημα. Όλα δείχνουν ότι από το 2ο επίπεδο η συμπρωτεύουσα θα μετακινηθεί στο 3ο επίπεδο που περιλαμβάνει σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης θα επιβληθεί υποχρεωτική́ χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα αλλάξει και το καθεστώς εργασίας με το 40% να είναι σε τηλεργασία.

Πάνω από 11.500 σε καραντίνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open TV, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 4.977 άτομα είναι σε καραντίνα, καθώς είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 6.618 άτομα είναι σε κατ'οίκον περιορισμό, γιατί είναι στενές επαφές των κρουσμάτων.