Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 12:00

Κραυγή αγωνίας από ψαράδες της Λέσβου - Παρενοχλούνται συνεχώς από Τούρκους εντός ελληνικών υδάτων

Γράφτηκε από την
Κραυγή αγωνίας από ψαράδες της Λέσβου - Παρενοχλούνται συνεχώς από Τούρκους εντός ελληνικών υδάτων

Σε έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχθεί οι διαρκείς παρενοχλήσεις που υφίστανται οι Έλληνες ψαράδες από Τούρκους αλιείς, εντός μάλιστα των υδάτων της χώρας μας. Μάλιστα, οι... απέναντι φαίνεται πως ψαρεύουν ακόμα και σε απόσταση 3-4 μιλίων από την Λέσβο, δηλαδή σε περιοχή ξεκάθαρης ελληνικής δικαιοδοσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στο Mega, οι Τούρκοι κάνουν παρατηρήσεις στους Έλληνες συναδέλφους τους, ακόμα και όταν οι τελευταίοι επιχειρούν σε νερά που ξεφεύγουν των συνόρων της χώρας τους. Η κατάσταση περιγράφεται «αφόρητη και απελπιστική». Όπως ακούγεται ένας Έννηνας ψαράς να λέει, «εμάς μας κυνηγάνε για μισό μέτρο και αυτοί έχουν μπουκάρει μέσα στα ελληνικά νερά. Ας πάρουν λίγα μέτρα, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει πολύ».

«Ήρθε και ένα πλωτό του Λιμενικού, αλλά είναι σκάφος 10-15 μέτρα. Τα τουρκικά, είναι σιδερένια σκάφη, 40 μέτρων. Τι να τους κάνει το Λιμενικό; Δεν έχουν φόβο, δεν τους πειράζει κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καπετάνιος Στρατής Καραντώνης. Και συμπλήρωσε: «Όταν πάμε να ψαρέψουμε εμείς εκεί, στα ελληνικά νερά, μας λένε (οι Τούρκοι) πηγαίνετε πιο γυαλό, γιατί θα μας χαλάσετε τα ψάρια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν μπούμε εμείς δέκα μέτρα μέσα στα τουρκικά νερά να ψαρέψουμε αμέσως έρχεται η τουρκική ακταιωρός και οι συνέπειες είναι μεγάλες. Δεν έχει αστεία με τους Τούρκους» και επανέλαβε ότι τα τουρκικά μεγάλα σκάφη δεν φοβούνται το Ελληνικό Λιμενικό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, οι Τούρκοι ψαρεύουν εντός ελληνικών υδάτων και -στη συνέχεια- πουλάνε τα ψάρια αυτά στην… Ελλάδα. «Βγάζουν τα ψάρια οι Τούρκοι, και το πρωί τα ψάρια αυτά είναι στην ελληνική ιχθυόσκαλα. «Εμείς ψαρεύουμε 3 μίλια από την ακτή μας, και εκείνοι 2 μίλια από την ακτή μας. Εκεί φτάσαμε. Είναι ένας "πόλεμος" που γίνεται κάθε μέρα», ανέφερε ο Έλληνας ψαράς.

Τέλος, ο κ. Καραντώνης κατήγγειλε την απουσία της πολιτείας, η οποία όπως είπε του επέβαλε πρόστιμο, γιατί ψάρεψε… 14 μέτρα εκτός των ελληνικών υδάτων, την ίδια ώρα που οι τούρκοι αλιείς αλωνίζουν σε απόσταση αναπνοής από τη Λέσβο.


NEWSLETTER