Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 22:54

SMS 13033: Πώς πάμε σε φαρμακείο, για βοήθεια ηλικιωμένου και άθληση

Γράφτηκε από την
SMS 13033: Πώς πάμε σε φαρμακείο, για βοήθεια ηλικιωμένου και άθληση

Η παράταση του lockdown θεωρείται βέβαιη - Ποιοι είναι οι κωδικοί μετακίνησης για φαρμακείο, βοήθεια ηλικιωμένου και άθληση.

Το lockdown συνεχίζεται και αναμένεται να πάρει και παράταση πέραν της 30ης Νοεμβρίου, οπότε οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για να βγούν από το σπίτι. SMS στο 13033 για να πας στο φαρμακείο, για να βοηθήσεις κάποιο ηλικιωμένο ή για σωματική άσκηση.

Άλλος κωδικός ισχύει στο 13033 για φαρμακείο και άλλος για βοήθεια σε ηλικιωμένο. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να πάει στο φαρμακείο θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 γράφοντας τον κωδικό 1, το ονοματεπώνυμο του, και την διεύθυνση κατοικίας του.

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί κάποιον που χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 γράφοντας τον κωδικό 4, το ονοματεπώνυμο του, και την διεύθυνση κατοικίας του, ενώ για σωματική άσκηση ο κωδικός είναι το νούμερο 6.

Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν και κατεβάζοντας από το forma.gov.gr την αίτηση που θα βάλουν (Χ) τον λόγο που θέλουν να μετακινηθούν.

Με ποιους κωδικούς sms στο 13033 γίνονται οι μετακινήσεις

Αναλυτικά η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Όσοι συμπολίτες μας δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια χειρόνακτη βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει κάνει έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης και σημείωσε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν διπλασιαστεί. Για όλη τη διάρκεια του lockdown, οι μετακινήσιες με SMS στο 13033 γίνονται για λόγους

εργασίας
μετάβασης στο σχολείο
σε καταστήματα
σε τράπεζες
για λόγους υγείας
μετάβασης σε κηδεία
σωματική άσκηση
και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER