Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:38

Μία πρόταση και ένα σχόλιο εν καιρώ πανδημίας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μία πρόταση και ένα σχόλιο εν καιρώ πανδημίας (βίντεο-φωτογραφίες)

Ερευνητική εργασία με τίτλο "Μία πρόταση και ένα σχόλιο εν καιρώ πανδημίας" σε σχέση με τον covid-19 εκπόνησε ο Καλαματιανός Κωνσταντίνος Γουρνάς, τεταρτοετής φοιτητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Περιγραφή εργασίας:

Είναι ένα σατιρικό αλλά και παράλληλα καθόλου ουτοπικό σενάριο κατοίκησης.

Με βάση τα καινούργια μετρά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κατασκεύασα ένα καταφύγιο, ένα χώρο όπου θα μπορώ να απομονώνομαι και να δουλεύω από εκεί λόγο της καραντίνας και της καθολικής απαγορεύσεις των μετακινήσεων.  Είναι ένας υπόγειος προσωπικός χώρος περίπου στα 2 μέτρα βάθος, πλάτος 80 εκατοστά και μήκος 1,70 μετρά. (δηλαδή οι ελάχιστες διαστάσεις)

Μια πρόταση και ένα σχόλιο εν καιρώ πανδημίας

Παρουσιάζω ένα καταφύγιο μέσα σε έναν ελαιώνα, ένα φέρετρο ζωής σε ένα μη αστικό τοπίο, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Όταν στις 23 Μαρτίου 2020 «επιβλήθηκε» η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, δημιουργήθηκε ένας νέος κοινωνικός κόσμος, όπου λέξεις όπως «προληπτική καραντίνα», «απομόνωση»  «εσωστρέφεια »  «εγκλεισμός» και «αυτοπροσδιορισμός», του έδωσαν ένα συλλογικό χαρακτήρα. 

Το κίνημα «Μένουμε Σπίτι» ήταν αρκετό να κινητοποιήσει τις συλλογικές μας μνήμες, τη συλλογική μας ταυτότητα, αντικαθιστώντας το προσωπικό συμφέρον και προάγοντας την κοινωνική ευημερία.

Το ερώτημα εδώ που προκύπτει είναι, πόσο έτοιμοι ήταν όλοι για αυτή την κατάσταση; 

Το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένας χώρος προστατευμένος, ασφαλής και οικείος, ένα «δοχείο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Άρης Κωνσταντινίδης. Εκεί γεννιέσαι, μεγαλώνεις, γερνάς. Εκεί ζεις, εξελίσσεσαι και εκεί πεθαίνεις! 

Προσωπικός χώρος 

Ο προσωπικός χώρος είναι μια περιοχή γύρω από το σώμα ενός ατόμου. Η περιοχή αυτή δεν είναι μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή αλλά μετακινείται μαζί με το άτομο και μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες που επικρατούν.

Κατοίκηση

Η κατοίκηση αναφέρεται στην πράξη της διαμονής και της οικειοποίησης του χώρου. Η κατοίκηση όμως, με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη λέξη ο Χάιντεγκερ, είναι ακριβέστερα το κατοικείν. 

Κάθε χώρος που σχεδιάζουμε και κατοικούμε δεν αποτελεί κατοικία, κάθε χώρος όμως που οικειοποιούμαστε, προσωρινά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστά κατοίκηση του χώρου. Κάθε κατασκευή είναι και ένα επικοινωνιακό γεγονός, για παράδειγμα Η ξύλινη καλύβα του Χάιντεγκερ με τις φθαρμένες σανίδες της. 

Έχουν σημασία αυτές οι σανίδες με τις χαραμάδες τους, καθώς δεν μαρτυρούν μόνο τη χειρονομία της κατασκευής ή το υλικό της, αλλά και τον τρόπο της επικοινωνίας της. 

Ο άνθρωπος της καλύβας δεν επικοινωνεί με τον κόσμο μέσα από τον ορίζοντα των παραθύρων όπως στην αρχιτεκτονική του μοντερνισμού, αλλά μέσα απ’ το κενό μιας χαραμάδας, απ’ το κενό σημείο της κατασκευής. 

Από τις χαραμάδες της καλύβας βλέπουμε το Έξω, από κει κρυφοκοιτάμε τον κόσμο. Μια εξαντλητική παρατήρηση που διαμορφώνει και τη δομική αντίληψη ενός εγκόσμιου υποκειμένου. Είναι η  αφήγηση που γίνεται πίσω από το βίντεο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER