Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 15:55

Ναυάγιο στη Λέσβο: Βρέθηκε νεκρή μία 20χρονη αγνοούμενη

Γράφτηκε από την
Ναυάγιο στη Λέσβο: Βρέθηκε νεκρή μία 20χρονη αγνοούμενη

Νεκρή εντοπίστηκε μία εκ των δύο αγνοούμενων γυναικών από το ναυάγιο που έγινε στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο.

Το θύμα είναι 20 ετών και κατάγεται από τη Σομαλία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι έρευνες συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και της άλλης γυναίκας που αγνοείται.

Στην επιχείρηση διασώθηκαν 32 άτομα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης «δείχνει» την Τουρκία ως υπεύθυνη.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» λέει.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη «προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με την ίδια δήλωσή του ο κ. Μηταράκης αναφέρεται και «στις ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, και πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».


NEWSLETTER