Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 18:05

"Φράγμα" του ΣτΕ στην εκτροπή του Αχελώου

Γράφτηκε από την
"Φράγμα" του ΣτΕ στην εκτροπή του Αχελώου

Μία ακόμη απόφαση του ΣτΕ, που έχει εκδώσει 6 ακυρωτικές αποφάσεις, για τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Όλο το σκεπτικό.

Την όγδοη κατά σειρά απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικα με τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο.

Όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας,μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 6 ακυρωτικές αποφάσεις (και από την Ολομέλειά του μάλιστα ορισμένες). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκδώσει μια απόφαση.

Η απόφαση

Η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με απόφασή της απέρριψε την αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας και της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Γεώργιο Γεραπετρίτη), τοπικών φορέων κ.λπ.. Οι φορείς ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπ΄ αριθμ.: 1) 897/21.12.2017 και 2) 901/21.12.2017 κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Δικαίωση των κατοίκων

Αντίθετα, αναφέρει το dikastikoreportaz.gr, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2230/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Οικ.34701/4.8.2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με αυτήν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας» στον ποταμό Αχελώο περιφερειακή ενότητας Τρικάλων». Μεταξύ των σκοπών του εν λόγω Συνδέσμου είναι η προστασία του οικισμού της Μεσοχώρας.

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση του ΣτΕ η θέση του φράγματος της Μεσοχώρας βρίσκεται σε απόσταση 2 χ.λ.μ. από τον οικισμό και η θέση του σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος είναι σε απόσταση 1 χ.λ.μ. από τον οικισμό Γλίστρα.

Υπέρ του έργου Περιφέρεια και Δήμοι

Υπέρ του έργου (που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ) είχαν παρέμβει η περιφέρεια Θεσσαλίας, η περιφερειακή Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης Τρικάλων και η ΔΕΗ, ισχυριζόμενοι ότι το επίμαχο έργο «έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έλαβε υπόψη της υπουργική απόφαση του 2003 . Με αυτήν εγκρίθηκαν το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας και η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών Στερεάς Ελλάδας. Με τις εγκρίσεις αυτές προβλεπόταν η μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο στον ποταμό Πηνειό.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όμως, με την προσβαλλόμενη απόφαση, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν προβλεπόταν πλέον μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό ποταμό, αλλά ούτε γίνεται καμία μνεία για μεταφορά νερού, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Έτσι, όπως εξηγεί το dikastikoreportaz.gr, το ΣτΕ έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση απώλεσε, επιγενομένως, το νόμιμο έρεισμά της», έκανε δεκτή την αίτηση του εν λόγω Συνδέσμου και ακύρωσε την υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ εκκρεμούσαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης, κατά των κυβερνητικών τότε σχεδίων συνέχισης στη ουσία των έργων εκτροπής του Αχελώου, εκδόθηκαν από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος νέες πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις που υπέκρυπταν την συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου (η κάθε απόφαση είναι άνω των 280 σελίδων).

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER