Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 21:58

Δυσαρέσκεια Μητροπολιτών για τα μέτρα - Ετοιμάζει νέα πρόταση η Ιερά Σύνοδος

Γράφτηκε από την
Δυσαρέσκεια Μητροπολιτών για τα μέτρα - Ετοιμάζει νέα πρόταση η Ιερά Σύνοδος

Τι ζητά η Εκκλησία για τα Χριστούγεννα, τα Φώτα και την Πρωτοχρονία.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων εκφράζουν οι Ιεράρχες και την εξέφρασαν ανοιχτά με πολλούς τρόπους τις τελευταίες ώρες. Συγκεκριμένα, ζητούν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπονται να παρευρίσκονται στους ναούς, ενώ η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται την Τρίτη (15/12) να καταθέσει δική της πρόταση στην κυβέρνηση για τις λειτουργίες.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτές οι λεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, που ειναι και αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού να εφαρμοστούν με κανέναν τρόπο», σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ενώ ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να επιλέξουμε 9 άτομα και δεν θα επιλέξουμε. Μελλοθάνατους στην εκκλησία δεν θα βάλουμε». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών, ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι ανακοινώσεις όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτυπώνονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, για τους περιορισμούς που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Είναι εντελώς ανεφάρμοστα, πρακτικά δεν στέκουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν… Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι η ΚΥΑ που κυκλοφόρησε δεν εμπεριέχει για την ώρα αυτά τα μέτρα για τα Χριστούγεννα, άρα έχω την αίσθηση ότι είμαστε σε αναμονή…», σημείωσε στο Open, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, η Ιεραρχία ζητά:

Να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά
Να επιτραπεί η ατομική προσευχή
Και ο αριθμός των πιστών στους ναούς να καθοριστεί βάσει τετραγωνικών.

Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου. «Η εκκλησία μας δεν ζητάει κάποια προνομιακή μεταχείριση, ζητά από την κυβέρνηση να ακούσει με πολύ ευαισθησία και με ευρύχωρη καρδιά τις θρησκευτικές ανάγκες τους λαού μας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER