Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 10:11

Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο 

Γράφτηκε από την
Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο 

Ηχηρά ονόματα μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων, που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ) ποσά άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, περιλαμβάνονται στη λίστα των φοροφυγάδων, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου. 

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο μπήκε και ένας ακόμα μεγάλος οφειλέτης ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 800 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, καθώς …αλλοιώνει την εικόνα της πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης μετά και την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων. 

 
Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, γίνεται στο πλαίσιο των σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3943/2011) με στόχο την …έκθεσή τους στην κοινή γνώμη, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την αποπληρωμή ή έστω τη ρύθμιση μέρους των οφειλών.  

Τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά στοιχεία ήταν το έτος 2019, καθώς μετά ακολούθησε η πανδημία και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.  

Ο τελευταίος κατάλογος περιελάμβανε 24.677 μεγαλοοφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 105 δισ. ευρώ. 

Στους καταλόγους που θα ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου– εκτός απροόπτου-  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με: 

*Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet). 

*Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις. 

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν «τελεσίγραφο» στους φορολογούμενους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα. 

Ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας, από τη λίστα θα εξαιρεθούν: 

-οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης  

– οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου 

– οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης 

– οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και: 

– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Πηγή: ertnews.gr

 


NEWSLETTER