Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 19:16

Αντιρρησίας συνείδησης έχασε την εναλλακτική στρατιωτική θητεία επειδή άσκησε βία σε ανήλικο

Γράφτηκε από την

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος ζητούσε να επανέλθει στο ευεργετικό καθεστώς της εναλλακτικής εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας του, έχοντας χάσει τη δυνατότητα αυτή, επειδή άσκησε βία σε ανήλικο στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού που υπηρετούσε την εναλλακτική θητεία του.

Όπως είναι γνωστό, οι αντιρρησίες συνείδησης, αντί της ένοπλης στρατιωτικής θητείας, εκπληρώνουν τη θητεία τους με εναλλακτική μορφή υπηρεσίας, σε φορείς του δημοσίου τομέα. Αναλυτικότερα, ο για θρησκευτικούς λόγους 19χρόνος αντιρρησίας συνείδησης, ζήτησε να υπηρετήσει εναλλακτικά τη στρατιωτική του θητεία, κάτι που έγινε αποδεκτό και του ανατέθηκε να υπηρετήσει εναλλακτικά σε Κέντρο Προστασίας του Παιδιού.

Τον Ιούνιο του 2014 ωστόσο, ο 19χρονος άσκησε βία σε ανήλικο τρόφιμο του Κέντρου - και ειδικότερα τον σκαμπίλισε και τον κλότσησε κατ’ επανάληψη.

Στην απολογία του, ο αντιρρησίας συνείδησης επικαλέστηκε ότι άσκησε βία σε βάρος του ανηλίκου, καθώς επανειλημμένα του επετίθετο φραστικά, του έκανε χειρονομίες και του πέταγε πέτρες, ενώ την ημέρα του επεισοδίου ο ανήλικος του πέταξε μια μεγάλη πέτρα με σκοπό να τον χτυπήσει.

Στην συνέχεια, από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού, του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών τριών μηνών.

Μετά από αυτό, ο διευθυντής της Στρατολογικής Υπηρεσίας κήρυξε τον αντιρρησία συνείδησης έκπτωτο του ευνοϊκού καθεστώτος της εναλλακτικής υπηρεσίας εκπλήρωσης των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.

Κατόπιν αυτού, ο 19χρόνος άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης του διευθυντή της Στρατολογικής Υπηρεσίας, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, ο αντιρρησίας συνείδησης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση και η απόφαση του διευθυντή της Στρατολογικής Υπηρεσίας.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς του αντιρρησία συνείδησης, επισημαίνοντας ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε από Κέντρο Προστασίας του Παιδιού, δεν συνδέεται με την απόφαση του διευθυντή της Στρατολογικής Υπηρεσίας που έχει το τελικό λόγο για την αφαίρεση του ευεργετήματος της εναλλακτικής εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεών του.

Και αυτό, γιατί όσο διάστημα παρείχε τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού, θεωρείτο στρατευμένος.

Τέλος, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ο 19χρονος, αφενός επέδειξε «συμπεριφορά αντίθετη προς τις πεποιθήσεις του περί βίας, τις οποίες είχε επικαλεσθεί δια να τύχει του ευεργετήματος της εναλλακτικής θητείας», αφετέρου η άσκηση βίας είναι ευθέως αντίθετη στους σκοπούς του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ