Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 09:37

Λαφαζάνης: "Η στάση απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες είναι δείγμα της ανθρωπιάς όλων μας"

Γράφτηκε από την
Λαφαζάνης: "Η στάση απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες είναι δείγμα της ανθρωπιάς όλων μας"

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, επισκέφθηκε χθες βράδυ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης προκειμένου να ενημερωθεί για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε μία από τις πτέρυγές του και εξελίχθηκε σε τραγωδία με τρεις ασθενείς νεκρούς και άλλους βαριά τραυματισμένους.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που συνοδευόταν από το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο, συναντήθηκε με την υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Αφροδίτη Χονδρονικόλα, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νίκο Παναγούλη και τον Γραμματέα του Σωματείου, Γιάννη Κουρμουλάκη.

«Είχαμε όχι απλώς ένα τραγικό περιστατικό, αλλά μια αληθινή τραγωδία με νεκρούς και με βαρύτατα τραυματισμένους, που νοσηλεύονται και δίνουν μάχη για τη ζωή τους», δήλωσε κατά την έξοδό του από το Νοσοκομείο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και συνέχισε:

«Ήρθα εδώ από μια ανθρώπινη ευαισθησία. Είχα τη δυνατότητα και την ευκαιρία, και θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτό, να συναντηθώ με τη Διοίκηση της Ψυχιατρικής κλινικής, που με ενημέρωσε για την κατάσταση στο νοσοκομείο, όπως με ενημέρωσαν και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων. Είδα ότι οι απόψεις τους ταυτίζονται. Και οι δύο είπαν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ψυχιατρική κλινική η οποία βρίσκεται σε εγκατάλειψη και ερήμωση. Το βασικό, το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει προσωπικό. Δύο νοσηλευτές, μας είπαν χαρακτηριστικά, για δεκάδες ασθενείς και μάλιστα με ειδικά σοβαρά περιστατικά. Είναι αδύνατον να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Και αυτό έπαιξε το ρόλο του στη σημερινή τραγωδία. Ελπίζω να κάνουμε περισσότερα πράγματα ως πολιτεία γι' αυτές τις ψυχιατρικές κλινικές. Δεν είναι αποθήκες ανθρώπων και μουσειακά είδη που πρέπει να τα εγκαταλείψουμε, να τα κλείσουμε και να μην είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η στάση απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες είναι δείγμα της ανθρωπιάς όλων μας. Επομένως εδώ πρέπει να ρίξουμε ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Χρειάζεται η χώρα μια ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε αυτές τις ιδιαίτερες ανθρώπινες ανάγκες. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των νεκρών. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτε άλλο σε αυτές τις τραγικές στιγμές. Εύχομαι να σωθεί η ζωή των σοβαρά τραυματισμένων, να περάσουν γρήγορα τη δοκιμασία και να ευχηθώ επίσης να γίνει ό,τι καλύτερο γι' αυτήν την ιστορική ψυχιατρική κλινική γιατί το αξίζει. Είναι ένα στολίδι, είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και επομένως χρειάζεται μια καλύτερη αντιμετώπιση και σε εξοπλισμό και κυρίως σε ανθρώπινο προσωπικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER