Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 19:59

Σε δίκη 3 γ.γ. του ΥΕΘΑ για τη σύμβαση με τη SONAK

Γράφτηκε από την
Σε δίκη 3 γ.γ. του ΥΕΘΑ για τη σύμβαση με τη SONAK

  Πρόταση για την παραπομπή δεκαοκτώ κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην Διευθυντές Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, τις περιόδους υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη,υπέβαλε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, για την υπόθεση της προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος από την εταιρία Sonak για τον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Τσατσάνη, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να παραπέμψει σε δίκη, για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, συνολικά 18 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, Γιώργος Κολίρης, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου και Ευάγγελος Βασιλάκος, επί υπουργίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται και την παραπομπή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία, που αποδίδεται στους κατηγορούμενους κρατικούς αξιωματούχους.

   Η δικογραφία για την υπόθεση - μέρος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για παράνομο χρήμα που φαίνεται να διακινήθηκε από εξοπλιστικά προγράμματα - αφορά στην προμήθεια από το υπουργεία 'Αμυνας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος", , που φέρεται να  κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ .

   Στην πρότασή της η εισαγγελέας αναφέρει ότι το επίμαχο σύστημα παρεμβολής, που προσέφερε εταιρεία του κ. Λιακουνάκου, απέτυχε σε δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, πριν προχωρήσει το υπουργείο στην  υπογραφής της σύμβασης. Πλην όμως, σύμφωνα με την κ.Τσατσάνη, στην εταιρεία εκταμιεύθηκε ως προκαταβολή ποσό 34.515.615 ευρώ.

   Για την επίδικη προμήθεια υπήρξε αντιδικία μεταξύ των Δημοσίου και της εταιρείας η οποία δικαιώθηκε από τα διαιτητικά δικαστήρια που επιβάλλουν στο Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.  

   Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το επόμενο διάστημα, το οποίο με βούλευμά του θα κρίνει αν θα παραπέμψει και ποιούς εκ των κατηγορουμένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER